[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ελαφραίνουν τις τράπεζες από 13 δισ. ευρώ
Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 Posted by -

Ο κύβος ερρίφθη. Στην απόφαση να "εξαφανίσουν" 13 δισ. ευρώ απο τα αναγκαία κεφάλαια τα οποία είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικων τραπεζών φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα . Η λογιστική αυτή διαδικασία θα βοηθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλα κυρίως τους ιδιώτες μετόχους να βάλουν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών σε μια περίοδο που "το χρήμα είναι εξαφανισμένο".

Ενστάσεις για αυτο το σχέδιο υπάρχουν απο την πλευρά του ΔΝΤ αλλα εκτιμάται οτι εντός των επόμενων ωρών θα καμφθούν σε μεγάλο βαθμό.
.
Το protothema .gr έχει στην διάθεση του όλο το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες απο την ελληνική κυβέρνηση . Το σχέδιο ευνοεί τους παλαιούς μετόχους αφού θα κληθούν να βάλουν ακόμα λιγότερα χρήματα απο όσα είχαν προϋπολογίσει.

Τις τελευταίες μέρες για την οριστικοποίηση των όρων της ενίσχυσης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπήρξε
έντονο παρασκήνιο και πολύωρες συναντήσεις μεταξύ των στελεχών της Τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα και στενών συνεργατών του Λουκά Παπαδημου στο Μέγαρο Μάξιμο.

Ταυτόχρονα όμως, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος προωθούσαν στις Βρυξέλλες ξένοι bankers που εργάζονται ως σύμβουλοι των ελλήνων τραπεζιτών και τους έπεισαν για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας όσο γίνεται πιο σύντομα.

Οι τελικοί όροι

Οι τελικοι όροι θα είναι οι εξής :

1. Ποσό 13 δισ ευρώ μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον . Αυτο σημαίνει οτι από τα περίπου 35 - 40 δισ που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους (λόγω psi και ΒlackRock) εώς τον Σεπτέμβριο θα δοθούν 22 - 25 δισ. και τα υπόλοιπα μετα το 2020. Αυτο σημαίνει οτι και οι ιδιώτες μέτοχοι αντί να βρουν άμεσα 3,5 εως 4 δισ. ευρώ θα χρειαστούν περιξ των 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια λογιστική διαδικασία για την λειτουργία της οποίας προσπαθουν τραπεζίτες και ΕΚΤ να πείσουν το ΔΝΤ, καθώς με αυτό το το σχέδιο συμφωνούν και οι Βρυξέλλες. Εάν πεισθεί η Τρόικα τότε το σχέδιο αυτο θα βοηθήσει τις μεγάλες τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς να παραμείνουν ιδιωτικές.

·2. Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα αγγίξει το 9 % εως 10 % . Δηλαδή το Ταμείο θα καλύψει το 90- 91% της ανακεφαλαιοποίησης και οι άλλοι μέτοχοι το υπόλοιπο ποσοστό.

3. Θα δοθούν ισχυρά κίνητρα έτσι ώστε μετά την πάροδο 5 ετών οι σημερινοί μέτοχοι να έχουν την δυνατότητα να εξαγοράζουν μετοχές που θα έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα δικαιώματα αυτά ονομάζονται warrants και που θα δοθούν ως κίνητρο στους παλαιούς μετόχους . Ο αριθμός τους θα πρέπει να είναι 4 η 5. Το βασικό επιχείρημα της πρότασης τα warrants να είναι 5 εδράζεται στο ότι η ελάχιστη συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να είναι το 9%. π.χ. αν σε μια τράπεζα οι παλαιοί μέτοχοι συνεισφέρουν στο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης το 9% με 5 warrants κίνητρο θα μπορούν να αποκτήσουν δηλαδή 9Χ 5 μετοχές της τράπεζας που σημαίνει πέριξ του 45%. Μαζί με το υπόλοιπο 9% το συνολικό ποσοστό θα αγγίζει το 54%. Για κάθε έτος οι παλαιοί μέτοχοι θα επιβαρύνονται με μια απόδοση κοντά στο 4% επί της τιμής της αύξησης κεφαλαίου. Π.χ. αν ασκηθούν τα warrants μετά το πρώτο έτος θα πληρώσουν την τιμή της αμκ για να αποκτήσουν τις νέες μετοχές συν μια απόδοση 5% επί της τιμής.

4. Στην περίπτωση από οι τράπεζες πουλήσουν μια θυγατρική τους τότε τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Επιπρόσθετα θα χρησιμοποιηθούν και τα CoCos που αποτελούν μορφή κεφαλαίου που μπορεί να μετατραπεί σε κοινές μετοχές στο μέλλον κάτω από ορισμένες συνθήκες. Οι τράπεζες έχουν ζητήσει τα CoCos να αντιστοιχούν στο 30%. Ωστόσο φαίνεται ότι η Τρόικα καταλήγει στο 15%.

Κορυφαίο στέλεχος της Τρόικας που έχει γνώση των συνομιλιών έλεγε στο protothema.gr ότι στόχος είναι οι εγχώριες τράπεζες από την μια να μην χάσουν τον ελληνικό τους χαρακτήρα άλλα από την άλλη το τοπίο θα πρέπει να έχει μεταβληθεί ως το 2013 με γρήγορες συγχωνεύσεις μεταξύ τους»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τρόικα αποφάσισε να ξεχωρίσει τις ελληνικές τράπεζες σε συστημικες και μη συστημικες . Στις συστημικες που θα
ενδυναμωθουν κεφαλαιακά σε πρώτη προτεραιότητα εντάχθηκαν οι 4 μεγάλες τράπεζες δηλαδή η Εθνική , η Alpha ,η Eurobank και η Πειραιώς. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες που εντάχθηκαν στις μη συστημικές φημολογείται ότι ναι μεν θα ενισχυθούν κεφαλαιακά σε δεύτερη φάση άλλα τονίζεται αρμοδίως ότι εκτός απρόοπτου θα προκριθεί το σενάριο των συγχωνεύσεων χωρίς όμως να έχει διευκρινισθεί πως ακριβώς θα γίνει. Δηλαδή εάν θα συγχωνευθούν με τις 4 μεγάλες η μεταξύ τους.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται ότι θα βάλει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών από 32 έως 35 δισ ευρώ Άρα αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιοι ιδιώτες δεν βάλουν λεφτά στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τότε οι τράπεζες δεν κρατικοποιούνται άλλα τον έλεγχο τον αναλαμβάνει το Ταμείο και, κατ' επεκτασιν, η Τρόικα.

Το βασικό σενάριο που προκρίθηκε απο την Τρόικα είναι σε χρονικό διάστημα 5 ετών οι μέτοχοι να μπορούν να επαναγορασουν με ευνοϊκούς όρους τις μετοχές που θα έχει στην κατοχή του Ταμείο σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η «ελληνικότητα» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα της πρώτης άρνησης σε περίπτωση που το Ταμείο θα θελήσει να πουλήσει τις μετοχές του. «Στόχος του Ταμείου θα είναι να αποφευχθεί ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε » εξηγεί στο protothema .gr το ίδιο στέλεχος της Τρόικας.

Τα στελέχη της Τρόικας σε συνάντηση που είχαν με τους Έλληνες τραπεζίτες επεσήμαναν ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να είχε στα
χαρτοφυλάκια του τοξικά επενδυτικά προϊόντα άλλα από την άλλη είχαν μια άναρχη επέκταση στα Βαλκάνια ενώ τους επεσήμαναν έδιναν στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια μεγάλα δάνεια χωρίς πολλές φορές να υπάρξουν αντίστοιχες σοβαρές εξασφαλίσεις.

Συσκέψεις όλο το σαββατοκύριακο


Το θέμα της κεφαλαιοποιησης των τραπεζών συζητήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδημου και της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας δηλαδή με τους Βασίλη Ραπανο και Απόστολο Ταμβακάκη, ενώ χτες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την πεποίθηση ότι όλα θα είναι έτοιμα και οι λύσεις θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο, που θα κληθεί να συνεδριάσει και να τις επικυρώσει την Μ.Τετάρτη ή Μ.Πέμπτη.

Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στις συσκέψεις έκανε λόγο μιλώντας στο protothema.gr πως «πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση». Η κυβέρνηση δεν μιλά με έναν μόνο συνομιλητή, αφού ούτε οι ίδιες οι τράπεζες έχουν στη φάση αυτή απολύτως ταυτόσημα συμφέροντα. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε» ανέφερε «τις συνέπειες της μιας ή της άλλης λύσης που προτείνονται».


Οι τραπεζίτες πάντως φαίνεται πως έλαβαν εγγυήσεις πως θα μπορούν και οι ίδιες οι τράπεζες (όχι μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι που θα μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση) να αποκτήσουν μελλοντικά δικές τους μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ζητούμενο είναι να υπολογιστεί και σε ποια τιμή θα μπορούν να κάνουν επαναγορά των μετοχών τους.



-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ελαφραίνουν τις τράπεζες από 13 δισ. ευρώ"

Leave a reply