[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ευθύνες σε ΝΑΤΟ, Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη για τον πνιγμό των 63 προσφύγων
Τρίτη 24 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ευθύνες στο ΝΑΤΟ, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λιβύη για τον πνιγμό των 63 προσφύγων από τη Λιβύη στη Μεσόγειο πέρυσι επιρρίπτει έκθεση Ολλανδέζας Σοσιαλίστριας βουλευτού, που υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης.



Με μία έκθεση της, προϊόν ενδελεχούς έρευνας, η Ολλανδέζα βουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ταϊνεκε Στρίκ επέρριψε ευθύνες για τον άδικο πνιγμό των 63 προσφύγων από την Λιβύη στην Μεσόγειο το 2011, στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή, στην Ιταλία, τη Μάλτα και στις αρχές της Λιβύης, που δεν προσπάθησαν ή αδιαφόρησαν για να αποτραπεί το μοιραίο αυτό αποτέλεσμα.

Στην έκθεση της, που υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ολλανδέζα βουλευτής των Σοσιαλιστών υπογραμμίζει ότι κανείς δεν πήγε να βοηθήσει τους 72 Λίβυους πρόσφυγες που βρίσκονταν πάνω σε μία μικρή βάρκα, παρά τις αγωνιώδεις κλήσεις για βοήθεια, που καταγράφθηκαν από την Ιταλική Υπηρεσία Διάσωσης.

Η βάρκα επέστρεψε στη Λιβύη με μόνον 9 επιζώντες ανέφερε η κυρία Στρίκ, ενώ όλα τα παραπλέοντα πλοία του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και ενός ελικοπτέρου, που έριξε μπισκότα και εμφιαλωμένο νερό στη θάλασσα και μετά αποχώρησε, δεν έδειξαν, ενόσω μπορούσαν, κανένα ενδιαφέρον για παροχή βοήθειας.

Δύο αλιευτικά σκάφη αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια στους Λίβυους πρόσφυγες κι ένα μεγάλο στρατιωτικό σκάφος, που είχε στενή οπτική επαφή με το πλοίο, αγνόησε κι αυτό το προφανές σήμα κινδύνου.

Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι γι' αυτή την ναυτική τραγωδία ευθύνες έχουν οι αρχές της Λιβύης, της Ιταλίας και της Μάλτας, διότι απέφυγαν να ξεκινήσουν μία οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης αλλά και τα πλοία της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, που ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από την βάρκα, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια βοήθειας.

Στο σχετικό Ψήφισμα που εγκρίθηκε, απευθύνονται μία σειρά από συστάσεις στα εμπλεκόμενα κράτη, έτσι ώστε ν' αποφευχθούν παρόμοιες ναυτικές τραγωδίες στο μέλλον και ζητείται από το ΝΑΤΟ η διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό της ταυτότητας του ελικοπτέρου και του πλοίου που, παρά τις εκκλήσεις, δεν προσέτρεξαν για την διάσωση των επιβατών της μικρής βάρκας.

Στην σχετική συζήτηση παρενέβη και η κύπρια βουλευτής του ΔΗΚΟ-μέλος της Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης Αθηνά Κυριακίδου, η οποία απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, να εγκαταστήσουν στην περιοχή της Μεσογείου, ένα πιο ευέλικτο και καλύτερα συντονισμένο μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ευθύνες σε ΝΑΤΟ, Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη για τον πνιγμό των 63 προσφύγων"

Leave a reply