[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ακρίβεια και φτώχεια στο φετινό Πάσχα
Σάββατο 7 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Mε σημαντικά "κουρεμένο" εισόδημα, αλλά ίδιες ή και ακριβότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες καλούνται φέτος οι Έλληνες να γιορτάσουν το Πάσχα.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια αναδεικνύονται τα καύσιμα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενώ στα περσινά ή και πιο φθηνά επίπεδα τα πασχαλινά είδη διατροφής.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Η κούρσα των διεθνών τιμών των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο εκτόξευσε το κόστος της αμόλυβδης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή απαγορευτική για μεγάλες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή έχει ανέλθει στα 1,832 ευρώ/λίτρο, από 1,65 περίπου στις αρχές του έτους.

Στην Αθήνα, η μέση τιμή είναι 1,819 ευρώ/λίτρο, ενώ οι οδηγοί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι και 1,98. Στη Θεσσαλονίκη, οι αντίστοιχες τιμές είναι 1,807 και 1,869 αντίστοιχα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

Ακριβότερα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 6% μόλις την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει με πλοίο ακόμη και στην οικονομική θέση θα δώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι την περσινή χρονιά.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Καλύτερη είναι η κατάσταση στο πασχαλινό τραπέζι καθώς όπως προκύπτει οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι ίδιες με πέρυσι και σε αρκετές περιπτώσεις και χαμηλότερες. Ο οβελίας,σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 - 9,2 ευρώ το κιλό για τα γάλακτος, ενώ τα βαρύτερα αρνιά θα πωλούνται σημαντικά φθηνότερα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που επεξεργάσθηκε στοιχεία από σούπερ μάρκετ, λαϊκές – δημοτικές αγορές και την κεντρική αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος) διαπίστωσε πως τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%.

Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπάρχει μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ακρίβεια και φτώχεια στο φετινό Πάσχα"

Leave a reply