[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στην Τράπεζα της Ελλάδας
Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

«Κόκκινος συναγερμός» έχει χτυπήσει τις τράπεζες το τελευταίο 24μηνο και μαζί την Τράπεζα της ΕλλάδαςΤο γεγονός ότι το ύψος των επισφαλών δανείων προσέγγισε πλέον κι επισήμως το 16%, συνιστά από μόνο του ένα καλό γεγονός για να δικαιολογήσει την κατάσταση νευρικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρο το σύστημα.

Ειδικότερα, τα «κόκκινα δάνεια» έφτασαν στο 15,9% και αυτό το ποσοστό αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στα νεότερα χρόνια. Αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των περίπου 33 δις ευρώ, που αφορά σε υπόλοιπα δανείων, όλων των κατηγοριών τα οποία πλέον δεν τακτοποιούνται.

Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Κι αυτό γιατί σε αυτό το ποσό (και κατ επέκταση στο παραπάνω ποσοστό) δεν μετρώνται τα δάνεια εκείνα τα οποία έχουν αναχρηματοδοτηθεί, προκειμένου να εξακολουθήσουν να αποπληρώνονται με ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουν γίνει περισσότερες της μιας αναχρηματοδοτήσεις, αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πληρώνονται τρεις – τέσσερις δόσεις με το νέο καθεστώς και κατόπιν το δάνειο να ξαναμπαίνει σε καθυστέρηση.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το ύψος των πραγματικών επισφαλειών εξακολουθεί να κρύβεται κατά κάποιο τρόπο «κάτω από το χαλάκι» και άρα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό το 16% συνιστά ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, το οποίο μέχρι και μόλις πριν από 2,5 χρόνια θα ακούγονταν ως «εφιάλτης».

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι επισφάλειες πλέον «χτυπούν» παντού, δηλαδή, σε όλες τις κατηγορίες των δανείων, των στεγαστικών συμπεριλαμβανομένων. Δηλαδή, ασφαλές δάνειο για τις τράπεζες, δεν υπάρχει πλέον.


Πηγη


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στην Τράπεζα της Ελλάδας"

Leave a reply