[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μια εβδομάδα πριν την κάλπη, άπαντες «στα μαχαίρια»
Σάββατο 28 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, αλλά και οι πολιτικές διαμάχες μεταξύ των αρχηγών τους, διαρκώς εντείνονται.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, τόνισε πως τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνουν, κατ΄ελάχιστο, ποσοστό 50% και να υπάρχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πάλι να έχει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρώτα θα κοιτάξει αριστερά, διότι ο τόπος για να κυβερνηθεί χρειάζεται έναν κεντροαριστερό άξονα και ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί με έναν κεντροδεξιό άξονα.
Σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης και το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρώτα θα υπάρξει η συμφωνία στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι και πολλά που να μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που να μπορεί να αναλάβει το κόστος και όχι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης που δεν θα το αναλάβει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ντιμπέϊτ ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αλαζονικός, αλλά στην ουσία είναι φοβικός και τον κατηγόρησε ότι την ίδια στάση κράτησε και σχετικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Χαρακτήρισε «φενάκη» και «αυταπάτη» το στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία και μίλησε για «κατά συνθήκη προεκλογικά ψεύδη», αναφερόμενος στις εξαγγελίες Σαμαρά, τονίζοντας ότι τέτοια ψεύδη έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε και τους βασικούς άξονες του συνολικού σχεδίου για την υπέρβαση του μνημονίου και την οριστική έξοδο από την κρίση, το οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεσημέρι. Πρώτος άξονας, η επέκταση του χρόνου προσαρμογής από τα δύο χρόνια στα τρία. Δεύτερος η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αποσυμφορήσει την πίεση για περικοπές. Τρίτος, η μη επιβολή νέων φόρων και η σταδιακή αφαίρεσή τους, καθώς θα προχωρεί η υλοποίηση του προγράμματος. Τέταρτος, ο αποκλεισμός τυφλών οριζόντιων περικοπών, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε περικοπή, ενώ χαρακτήρισε λαοπλάνο παλαιάς κοπής, όποιον λέει το αντίθετο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο κλειστό γυμναστήριο των Σερρών, κάλεσε τους πολίτες να διώξουν το ΠΑΣΟΚ και την καταστροφική πολιτική του και να δώσουν ισχυρή εντολή στη Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, είναι το μόνο κόμμα που και αλλαγές μπορεί να κάνει και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη να διασφαλίσει.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπογράμμισε πως από τη γενέτειρα του, τις Σέρρες, στέλνει το μήνυμα της νίκης της Ν.Δ. Αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι θα ελεγχθούν τα «πόθεν έσχες» πρωθυπουργών, υπουργών και υφυπουργών μετά το 1974 και τον έλεγχο θα κάνουν δικαστές.

Σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας τόνισε πως η Ν.Δ. χρησιμοποιεί τη γλώσσα της αλήθειας και λέει πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες. Δεσμεύτηκε τέλος να χτυπήσει το παραεμπόριο και εξήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής ώστε να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολιτικό γάμο» του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. «Υπάρχουν άλλα κόμματα που παριστάνουν τους Κεντροδεξιούς. Και στην πραγματικότητα ψάχνουν συνεργασία με την Αριστερά. Προσπαθούν να τα βρουν με την Αριστερά… Ιδιαίτερα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος φαίνεται να ανταποκρίνεται στα αισθήματά τους. Τους εύχομαι… «η ώρα η καλή»! Και στον Τσίπρα και στον μεταμφιεσμένο Τσίπρα! Είναι ένας αρμονικός πολιτικός γάμος. Αλλά έχουν πάρει διαζύγιο από τη σοβαρότητα… Και με τη δική μας παράταξη σχέση δεν έχουν πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στη «Χρυσή Αυγή», λέγοντας πως «όσοι έχουν ναζιστικά σύμβολα δεν έχουν θέση ανάμεσα μας, είναι εχθροί της πατρίδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ανοιχτής προεκλογικής ομιλίας που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, τάχθηκε κατά του μνημονίου, άσκησε δριμύτατη κριτική στα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο για το μέλλον της δημοκρατίας τα αυξημένα ποσοστά που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε πως όσο πλησιάζει η ώρα να μιλήσει ο λαός «τόσο το κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο στη χώρα μας που υποστήριξε με πάθος το μνημόνιο, διότι δε νοιάστηκε για την κοινωνία αλλά μονάχα για το δικό του συμφέρον, θα βρίσκεται σε πανικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μέριμνα και ενδιαφέρον για τις πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, «να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα, να σταματήσουμε το μνημόνιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και το μνημόνιο μπορεί να σταματήσει μόνο με ενότητα, μόνο με αυτοπεποίθηση και ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και τα τρία».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε «να υπάρξει λογική την Κυριακή το βράδυ της 6ης Μαΐου»,. Παράλληλα, ζήτησε τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των κρατών του ευρωπαϊκού νότου κατά της πολιτικής της Γερμανίας, με αφορμή και την υπεροχή Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλία.

«Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στο Βορρά» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η χώρα πάει για ύφεση εικοσαετίας, έκανε λόγο για πολιτική απάτη με αφορμή τα φορολογικά σημειώματα που θα έρθουν μετά τις εκλογές, και τόνισε ότι χρειάζεται γρήγορη κυκλοφορία του χρήματος και καταναλωτική ζήτηση.
Εξαπέλυσε εκ νέου δριμεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τού απέστειλε επιστολή με την οποία του δίνει συγχαρητήρια για την «άρτια εκφώνηση του προγράμματος του ΛΑΟΣ».

Αποκάλεσε δε τον Πάνο Καμμένο «συνεργάτη του Τσίπρα» που επίσης αντιγράφει το πρόγραμμά του, χωρίς πάντως να τον ονοματίσει. Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις Βενιζέλου για το διακύβευμα των εκλογών έκανε λόγο για εκβιασμούς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Λάρισα, τόνισε πως «Η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται την πρόκληση για μια κυβερνώσα αριστερά και είναι ανοιχτή σε συνεργασίες αρκεί να υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών». Μάλιστα έθεσε και προϋποθέσεις συνεργασίας οι οποίες επικεντρώνονται στο τρίπτυχο: σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα, φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του.

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «Εμμονή στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής με την παθητική αποδοχή του μνημονίου δεν αφήνει περιθώριο συνεργασίας. Το ίδιο και μια αντιμνημονιακή ρητορική που ουσιαστικά προτείνει άμεση χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, ενώ ανοίγει παράλληλα τον ολισθηρό δρόμο για συμπτώσεις ανάμεσα σε ετερόκλητα ακραία πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, θέτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και τα «όρια» των δυνατοτήτων συνεργασίας.»

Κάνοντας αναφορά στην Θεσσαλία, απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της αγροτικής ανάπτυξης και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και την εξασφάλιση της ρευστότητας μέσω της ΑΤΕ καθώς και την επιστροφή του ΦΠΑ.

Στάθηκε δε «στο δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου για την έγκαιρη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών» αλλά και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και την παραγωγή επώνυμων προϊόντων ή προϊόντων ονομασίας προέλευσης.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μια εβδομάδα πριν την κάλπη, άπαντες «στα μαχαίρια»"

Leave a reply