[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ούτε τα φάρμακα τους δεν μπορούν να αγοράσουν οι Έλληνες
Σάββατο 28 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σοκάρουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην συμπεριφορά των ασθενών καθώς τα στοιχεία αναφέρουν ότι εννέα στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους και συχνά εξαναγκάζονται να διακόψουν τη αγωγή που τους συνέστησε ο γιατρός.

Σύμφωνα με την έρευνα το 70% των ασθενών δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για να πληρώσει τα φάρμακά του ή για να κάνει τις απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 59,5% των ασθενών δεν πραγματοποίησε τις παρακλινικές εξετάσεις(αίματος, υπερήχους,αξονικές κ.τ.λ.) που συνέστησε ο γιατρός του ενώ το 55,4% είτε δεν αγόρασε καθόλου τα φάρμακά του είτε παράλειψε κάποια δόση.

«Οι ασθενείς βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο», επισημαίνει ο υπεύθυνος της έρευνας οικογενειακός γιατρός Γιώργος Ματζουράνης και εξηγεί: «Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν έχουν πλέον χρήματα για να πληρώσουν τη θεραπεία τους ή να κάνουν τις εξετάσεις τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι πάσχοντες. Πολλοί ασθενείς που έπασχαν από χρόνια νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης,η υπέρταση και η χοληστερίνη δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν την συμμετοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ματζουράνη τις περισσότερες φορές οι ασθενείς νιώθουν ντροπή ν αποκαλύψουν στο γιατρό ότι δεν έχουν χρήματα ν ακολουθήσουν την αγωγή που τους έχει συστήσει.

Παίρνουν μόνοι τους το ρίσκο και σηκώνουν το ψυχολογικό βάρος με αποτέλεσμα σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% να παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Υμητού κ. Χρονόπουλος επισημαίνει ότι βλέπουν καθημερινά ασθενείς που παραλείπουν δόσεις ή δεν έρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα να γράψουν τα φάρμακά τους .

«Πολλές φορές οι ασθενείς μας λένε ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να παίρνουν καθημερινά την ενδεδειγμένη αγωγή τους και παραλείπουν δόσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους. Για παράδειγμα ένας υπερτασικός που δεν παίρνει τα χάπια του μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθει σοβαρή επιπλοκή που θα του στοιχίσει τη ζωή του ή θα τον οδηγήσει σε αναπηρία»,εξηγεί.

Σύμφωνα με το real.gr σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος. Οι καρκινοπαθείς για να ξεκινήσουν ακτινοβολίες θα πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για μία σειρά απαραίτητων εξετάσεων που δεν καλύπτονται εξ ολόκληρου από το νοσοκομείο.

«Όλο και περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν τη θεραπεία τους», εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Περσεφόνη Μήττα.

«Η πολιτεία καταδικάζει σε θάνατο όσους καρκινοπαθείς δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα μία 40χρονη γυναίκα απειλούσε ότι θα πηδήξει από το μπαλκόνι στα γραφεία του Συλλόγου μας εάν δεν της δίναμε χρήματα να κάνει τη θεραπεία της. Είναι ντροπή αλλά τα νοσοκομεία διώχνουν τους απελπισμένους αυτούς ασθενείς», καταλήγει η κ.Μήττα.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ούτε τα φάρμακα τους δεν μπορούν να αγοράσουν οι Έλληνες"

Leave a reply