[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα
Τρίτη 10 Απριλίου 2012 Posted by -

Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε την Μ. Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου του της χώρας, Ροστάμ Γασεμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shana.

"Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα" δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων".

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί το εν τρίτον των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Ελλάδα αναζητεί "εναλλακτικές πηγές" τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ιταλία (180.000 βαρ/ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρ/ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγε 450.000 βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τεχεράνη αποφάσισε στα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα"

Leave a reply