[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γερμανία: Στις δύο μονάδες η διαφορά μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών & Σοσιαλδημοκρατών
Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Κλείνει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Emnid

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνουν 32 %. Στον αντίποδα τρεις μονάδες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που λαμβάνουν 30 % στην πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα η διαφορά ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα να μειώνεται πλέον στις δυο μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Μέρκελ προηγούνταν τους τελευταίους μήνες με διαφορά που έφτανε και τις 10 μονάδες.

Στο 12 % το κόμμα των Πρασίνων (Grüne), στο 6 % οι Φιλελεύθεροι (FDP) του αντικαγκελαρίου Φ. Ρέσλερ και έτσι πάλι πάνω από το όριο του 5 % που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, στο 6 % η Αριστερά (Linke) εν μέσω της κρίσης ηγεσίας ενώ στο 11 % παραμένει το κόμμα των Πειρατών (Piraten), που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή βουλή.

Προς έναν νέο μεγάλο συνασπισμό;

Τα σημερινά ποσοστά των δυο μεγάλων στρατοπέδων ωστόσο δεν αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι συγκεντρώνουν 42 % ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι 38 %. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, όπως το 2005, τότε SPD και Πράσινοι ή CDU και FDP θα χρειαστούν και τρίτο κυβερνητικό εταίρο.

Παρά τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων πάντως η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Ανέτε Σαβάν θεωρεί πιθανό ακόμη και ένα ποσοστό άνω του 40 % για το κόμμα της στις εκλογές του 2013. «Οι δημοσκοπήσεις συνιστούν αποτύπωση της στιγμής», όπως είπε. «Στόχος μας παραμένει να γίνουμε η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα με διαφορά και να σχηματίσουμε κυβέρνηση».STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γερμανία: Στις δύο μονάδες η διαφορά μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών & Σοσιαλδημοκρατών"

Leave a reply