Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος εμφυλίου στη Συρία, μετά από έναν χρόνο εξέγερσης του λαού εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τελευταία αφορμή το μακελειό στην Χούλα που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή. Μπροστά στις κρίσιμες αυτές ώρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό προκείμενου να επιθεωρήσει και να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση και να «κατευνάσει» τα πνεύματα.
Εχθές, σε έκτακτη βραδινή σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε στη ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και 300 τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας κατα πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις τις αντιπολίτευσης.
Σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε στη λεκτική "καταδίκη" της σφαγής στη Χούλα, χωρίς, ωστόσο, να προβεί στη λήψη δραστικών μέτρων...
Η σφαγή εκατοντάδων πολιτών - ανάμεσα τους 32 παιδιά - την Παρασκευή στη Χούλα από τον συριακό στρατό και οι αποτυχημένες απόπειρες της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της αιματοχυσίας, φαίνεται ότι έγιναν η σταγόνα για να ξεχειλήσει το ποτήρι της οργής του συριακού λαού απέναντι στις ωμότητες του καθεστώτος. Επιπλέον, ο συριακός λαό μέσα στο Σαββατοκύριακο συνέχισε ακάθεσκτος τους βομβαρδισμούς πόλεων και τους πυροβολισμούς εναντίων αμάχων, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από 20 άνθρωποι.
«Ο θάνατος 32 αθώων παιδιών είναι μια αποτρόπαια πράξη», δήλωσε συγκλονισμένος ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ που επισκέφθηκαν την Χούλα.
Από την Κωσταντινούπολη, ο παραιτηθείς επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Μπουρχάν Γαλιούν , κάλεσε ανοικτά του Σύρους «να ξεκινήσουν τη μάχη για την απελευθέρωση και την αξιοπρέπεια βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις, στους αντάρτες που βρίσκονται παραταγμένοι σε όλη τη χώρα και στις ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην περίπτωση που «η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει τις ευθύνες της βάσει του Άρθρου VII».
«Καλώ τον μεγάλο Συριακό λαό και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να είναι έτοιμοι γιατί δεν έχουμε πλέον καιρό για χάσιμο», σημείωσε ο Γιαλούν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτιμώντας ότι «οι Σύροι δεν έχουν πλέον τίποτε να χάσουν εκτός από τις αλυσίδες τους».
Ο στρατός των αντικαθεστωτικών έχει καλέσει «τις φίλιες χώρες» να διεξάγουν «εναέριες επιδρομές» εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το «έγκλημα» της Χούλα και δήλωσε ότι πλέον, δεν θα τηρήσει τους όρους συμφωνίας της εκεχειρίας.
"Χτύπησε η πόρτα και μπήκαν μέσα άνδρες με όπλα. Με ρώτησαν ποιος άλλος βρίσκεται στο σπίτι και εγώ τους απάντησα ότι είμαστε μόνο γυναίκες. Μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν. Σκότωσαν την κότη, τη νύφη και τα εγγόνια μου, εγώ κρύφτηκα πίσω από την πόρτα και γλίτωσα" λέει μια γυναίκα της Χούλα στο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.
Από την πλευρά της, η Συριακή κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και επιρρίπτει - ως συνήθως - την ευθύνη για το μακελειό, σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις - φαντάσματα. Οι κάτοικοι αντίθετα κατονομάζουν την ένοπλη οργάνωση Αλ Σαμπία, που είναι πιστή στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ενδεικτική της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη Συρία – που θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή- είναι η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί στη Συρία σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας όπως στην Υεμένη.
Κατά την πρόσφατη διάσκεψη της Ομάδας των Οκτώ (G8) - σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times - ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε την ιδέα για μεταβίβαση της εξουσίας στον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ , παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους του Μπασάρ Αλ Άσαντ και έχει επανειλημμένως ασκήσει βέτο στα μέτρα κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ στις αρχές του επόμενου μήνα, στις 2 Ιουνίου, στη Ντόχα.
Το μακελειό στη Χούλα, αποτελεί μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη διάρκεια της 14μηνης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι συνολικά σκοτώθηκαν 109 άμαχοι, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες .
Το Άρθρο VII της Χάρτας του ΟΗΕ προβλέπει την επιβολή μέτρων σε μία χώρα, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας, «στην περίπτωση που υπάρχει απειλή κατά της ειρήνης, κατάλυση της ειρήνης και πράξη επίθεσης».
Από την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας στις; 12 Απριλίου, σχεδόν 1.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του συριακού καθεστώτος, καθώς ο Άσαντ βομβαρδίσει καθημερινά πόλεις και αμάχους, καταπατώντας την συμφωνία με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι - στην πλειονότητά τους άμαχοι - έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου του 2011 από τις συγκρούσεις στη Συρία κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Από αυτούς, τουλάχιστον 9.183 ήταν άμαχοι πολίτες, ανάμεσα τους γυναίκες ηλικιωμένοι και παιδιά.
Ο Ντόναλντ και ο Ίλον ξεδιπλώνουν το όραμά τους…
Πριν από 1 ώρα