[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ξεκίνησε η δίκη Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Ξεκίνησε την Τετάρτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η πολυαναμενόμενη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο, αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας.

Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995.

Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Ο Μλάντιτς κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, καθώς και για τη σύλληψη ομήρων 200 στρατιωτών και παρατηρητών του ΝΑΤο το 1995.

Ο Μλάντιτς προσήλθε στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα. Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του και ντυμένος με ένα σκούρο κοστούμι χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών.

Περίπου είκοσι χήρες και μητέρες παιδιών που σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

"Το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από τα εγκλήματα"


Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας , "ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία", διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ντέρμοτ Γκρουμ κατά την έναρξη της δίκης

"Η κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά", είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου θα διαρκέσει έξι ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 29 Μαΐου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα μίας δίκης που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ξεκίνησε η δίκη Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου"

Leave a reply