[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πνίγει» τον τουρισμό η πολιτική αστάθεια
Κυριακή 20 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Για «μη αναστρέψιμη κατάσταση» κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, που βλέπουν τις κρατήσεις του Μαΐου να έχουν μειωθεί κατά 50%. Αν η πολιτική αβεβαιότητα παραταθεί, τότε δύσκολα θα επιβιώσουμε, λένε οι τουριστικοί πράκτορες

1,5 εκατομμύριο κρατήσεις αναμένεται να χάθουν μόνο τον Μάιο, εκτιμούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
1,5 εκατομμύριο κρατήσεις αναμένεται να χάθουν μόνο τον Μάιο, εκτιμούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό

Καταβαραθρώνεται η τουριστική περίοδος, με τις κρατήσεις να μειώνονται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας αλλά και των παντοειδών δηλώσεων που θολώνουν το τοπίο σχετικά με την κατάσταση όπου θα βρεθεί η χώρα μετά τη 17η Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να περάσει τις διακοπές του σε μια χώρα με ταραχές και απρόοπτα, ούτε και σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον.

Οι κρατήσεις τον μήνα Μάιο έχουν μειωθεί κατά 50%, και αυτό από μόνο του δείχνει με σαφήνεια την τουριστική προοπτική της καλοκαιρινής σεζόν που αρχίζει. Παράλληλα, κινδυνεύουν να «βυθιστούν» τα τουριστικά έσοδα που το 2011 έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η κάμψη στα έσοδα -με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία- θα υπερβεί το 10%.

«Πνίγει» τον τουρισμό η πολιτική αστάθεια

Οι τουριστικοί φορείς κάνουν πλέον λόγο για «μη αναστρέψιμη κατάσταση», αφού γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι ο Μάιος είναι ο μήνας βαρόμετρο για την πορεία των αφίξεων στο σύνολο του έτους.

Καθημερινά τον Μάιο πραγματοποιούνται 110.000 κρατήσεις, που φέτος λόγω των πολιτικών εξελίξεων έχουν υποχωρήσει στις 50.000, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν στην κυριολεξία «παγώσει» τις τελευταίες δύο βδομάδες.

«Πνίγει» τον τουρισμό η πολιτική αστάθεια

«Αν χάσουμε 1,5 εκατομμύριο κρατήσεις μέσα στον Μάιο, δύσκολα θα καταφέρουμε να τις αναπληρώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, και υπογραμμίζει ότι «αν η πολιτική αστάθεια παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τότε η κατάσταση για τον τουρισμό μας θα είναι μη αναστρέψιμη».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «την ώρα που οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία με σενάρια περί «εξόδου από το ευρώ», ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση».

«Από τις 4 Μαΐου μέχρι και προχτές, οι κρατήσεις στο νησί μειώθηκαν κατά 50%», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γ. Ματσίγκος
«Από τις 4 Μαΐου μέχρι και προχτές, οι κρατήσεις στο νησί μειώθηκαν κατά 50%», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γ. Ματσίγκος

Μάλιστα, η ΠΟΞ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των on line κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει νέα πτώση σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, που διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης από το -30% έως και -50%.

«Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι «διαφυγούσες» κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς», σημειώνει η ΠΟΞ και ζητά από την πολιτεία να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους «κινδύνους» ή «απειλές».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ξενοδόχων, σε πολλά νησιά παρατηρείται ήδη μείωση του ρυθμού κρατήσεων. Ειδικότερα:

  • Κέρκυρα: -50%
  • Κρήτη: -50%,
  • Κυκλάδες: -30%,
  • Κως: -40%.
  • Πελοπόννησος: -50%,
  • Χαλκιδική: -30%.

Τουριστικές Επιχειρήσεις
Προσπάθειες για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα

Δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα της Μεγάλης Βρετανίας -BBC, Times, Daily Telegraph κ.λπ.- έχει καλέσει ο ΣΕΤΕ στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. «Θέλουμε να δουν μόνοι τους ότι η χώρα είναι ασφαλής και οι τουρίστες δεν κινδυνεύουν», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ερωτήσεις που δέχονται από τα ξένα μέσα οι Ελληνες ξενοδόχοι είναι οι εξής:

  • Υπάρχει φόβος να γίνουν επεισόδια και ταραχές, να πέσουν μολότοφ και δακρυγόνα, να γίνουν απεργίες, να παραλύσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια;
  • Θα παραμείνει η χώρα σας στο ευρώ ή θα γυρίσει στη δραχμή; Και αν γυρίσετε στη δραχμή, θα χαθούν οι προκαταβολές, θα κλείσουν τα ξενοδοχεία;
  • Τι θα γίνει με τις τράπεζές σας μετά τις εκλογές;

Οι απαντήσεις που δίνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων είναι ότι: δεν υπάρχει κίνδυνος ταραχών και απεργιών. Οτι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι η ΕΚΤ έχει δώσει εγγυήσεις για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Κατάρρευση κρατήσεων από τις εκλογές και μετά

Μετά έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, οι τουριστικοί φορείς της Ρόδου πέτυχαν, δίνοντας έμφαση στην προβολή του νησιού στο εξωτερικό, την ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Αυτά δύο μέρες πριν από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, οπότε ήρθαν ξανά τα πάνω - κάτω.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ματσίγκο, πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα.

«Τον Απρίλιο ξεκινήσαμε εισπράττοντας θετικά μηνύματα, καθώς η μείωση στον τουρισμό περιορίστηκε στο 5% με 7%. Δύο μέρες όμως πριν από τις εκλογές όλα άλλαξαν. Το εκλογικό αποτέλεσμα, η ακυβερνησία και η ασυνεννοησία των πολιτικών είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουμε για άλλη μία φορά αρνητική είδηση σε όλη την Ευρώπη. Από τις 4 Μαΐου μέχρι και προχτές, οι κρατήσεις στο νησί μειώθηκαν κατά 50% συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες του Απριλίου και ιδίως από Γερμανία και Ολλανδία. Οι καταναλωτές φοβούνται να «αγοράσουν» Ελλάδα. Φοβούνται τυχόν απεργίες, προβλήματα και πως δεν θα τους προσφέρουμε αυτό που περιμένουν. Χάσαμε τον Απρίλιο, τον Μάιο και θα χάσουμε και τον Ιούνιο. Προβλέπεται σημαντική μείωση. Κι όλα αυτά στη Ρόδο που πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα, είναι 100% τουριστικός προορισμός και διαφημίζεται συνεχώς», λέει ο κ. Ματσίγκος, που έχει εμπειρία 40 χρόνια στον τουρισμό και διευθύνει τρία μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί.

ΠΤΩΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διστακτικοί οι τουρίστες

Η πολιτική αστάθεια και η διπλή προεκλογική περίοδος πλήττουν σοβαρά τον τουρισμό της Χαλκιδικής. Η χρονιά ξεκίνησε με το κλίμα αβεβαιότητας της περιόδου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, όταν γίνονται και οι περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι. Στο δίμηνο αυτό, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, σε περίπου 200 ξενοδοχεία του νομού η πτώση της ζήτησης έφτασε το 30% και στη συνέχεια συγκρατήθηκε στο 20%.

Η προκήρυξη όμως των εκλογών της 6ης Μαΐου «πάγωσε» τις κρατήσεις κι η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την προκήρυξη των νέων εκλογών.

Οι υποψήφιοι επισκέπτες της περιοχής τηρούν επιφυλακτική στάση και διστάζουν να προχωρήσουν σε κρατήσεις, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για το αβέβαιο μέλλον της χώρας. «Μας θέτουν ερωτήματα ακόμη και για το αν θα υπάρχει επάρκεια τροφής στο ξενοδοχείο», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως μια πιθανή συνέχιση αυτού του κλίματος θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο και κατά συνέπεια για την ελληνική οικονομία.

«Πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Να υπάρξει άμεσα μια επικοινωνιακή καμπάνια στο εξωτερικό που να αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα σε προεκλογική περίοδο, μια χώρα-μέλος της ΕΕ και ότι είναι απόλυτα ασφαλές για κάποιον να κάνει εδώ τις διακοπές του», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες από την έως τώρα κάμψη της ζήτησης προέρχεται από την παραδοσιακά μεγαλύτερη αγορά της Γερμανίας, ενώ «παγωμένες» είναι και οι κρατήσεις από τις πολλά υποσχόμενες αγορές της Ρωσίας και των βαλκανικών κρατών, ενώ δεν λείπουν και οι ακυρώσεις κρατήσεων, σε περιορισμένη πάντως έκταση προς το παρόν.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Διώχνει τα τσάρτερ η ανασφάλεια

Πάνω από 20.000 κρατήσεις έχουν «χαθεί» από τον τουρισμό της Κρήτης το τελευταίο διάστημα, ενώ η νέα προσφυγή στις κάλπες επιτείνει τις ακυρώσεις. Αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Κρήτης εκφράζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

«Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι τουρίστες του εξωτερικού νιώθουν ανασφάλεια από τα συνεχόμενα εδώ και καιρό δημοσιεύματα στο εξωτερικό που κάνουν λόγο για πολιτικό αδιέξοδο-εκτροπή στην Ελλάδα, για χρεοκοπία, για έξοδό μας από το ευρώ, για πιθανές ταραχές στη χώρα μας κ.ά.», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. Ο ίδιος λέει ότι τις τελευταίες ειδικά ημέρες έχουν καταποντιστεί οι κρατήσεις.

Για την αναστροφή του κλίματος στο εξωτερικό οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων αλλά και των ξενοδόχων της Κρήτης πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση στο Ηράκλειο, όπου αποφάσισαν και έστειλαν επιστολή στους συνεργάτες τους στο εξωτερικό αλλά και στα ΜΜΕ εξηγώντας τους ότι η Κρήτη και η Ελλάδα γενικότερα αποτελούν ασφαλή προορισμό.

«Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναστρέψουμε το κακό κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό μας», δηλώνουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ανδρέας Μεταξάς.

Μείωση έως 80% στην Πάρο
Για απώλειες στον τουριστικό κλάδο της Πάρου, που φτάνουν το 70% με 80% τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, κάνει λόγο ο πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πάρου - Αντιπάρου «Ποσειδώνας», κ. Γιώτης Αμανατίδης. «Τέτοια εποχή πέρυσι είχε καλυφθεί το 60% των κρατήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τώρα δεν κουνιέται φύλλο. Ακόμη και όσοι από το εξωτερικό έχουν κλείσει δωμάτια γι' αυτούς τους μήνες, ρωτούν αν θα υπάρχουν απεργίες στα καράβια και γενικά φοβούνται μήπως καταστραφούν οι διακοπές τους στην Ελλάδα, λόγω πολιτικής αστάθειας. Κάποιοι προβαίνουν και σε ακυρώσεις. Ο τουρισμός, το μοναδικό έσοδο που έχει απομείνει στην Ελλάδα, καταστρέφεται», λέει ο κ. Αμανατίδης, που χαρακτηρίζει την κατάσταση δραματική.

ΞΕΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Διακόπτουν δρομολόγια προς την Ελλάδα

Ντόμινο αρνητικών συνεπειών στον τουρισμό προκαλεί η απόφαση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Μετά την Delta Airlines, που ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το φθινόπωρο το δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη, και η Singapore Airlines γνωστοποίησε την αναστολή των δρομολογίων της προς Abu Dhabi και Αθήνα λόγω της συνεχούς μειωμένης κερδοφορίας των δύο γραμμών. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αερομεταφορέων, οι οποίοι μειώνουν ή και διακόπτουν πτήσεις προς Αθήνα. Να σημειωθεί ότι την Αθήνα έχει εγκαταλείψει, εδώ και αρκετό καιρό, η THAI Airways, διακόπτοντας την σύνδεση με την Μπανγκόκ, ενώ και το δρομολόγιο Αθήνα-Μπαχρέιν δεν εκτελείται πλέον από την Gulf Air, όπως και το Αθήνα-Πράγα από τις Τσεχικές Αερογραμμές.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Πνίγει» τον τουρισμό η πολιτική αστάθεια"

Leave a reply