[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Le Figaro: Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα χάνουμε το 3% του ΑΕΠ μας
Τρίτη 15 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

58,5 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Γαλλία λέει το δημοσίευμα«Αν στα μέσα Ιουνίου η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη και αποφάσιζε να μην αποπληρώσει τα χρέη της το γαλλικό κράτος θα έχανε 58,5 δισ. ευρώ» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro το οποίο αναφέρεται στον «λογαριασμό που καλείται να πληρώσουν οι Γάλλοι» σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.
«Η Ελλάδα θα βυθιζόταν στο απόλυτο χάος» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα ήταν η μόνη που θα υπέφερε» από αυτή την εξέλιξη.

Χαμένοι θα ήταν όλοι όσοι την έχουν δανείσει από το 2010 «και ιδιαίτερα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία». Ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της θα προκαλούσε στη Γαλλία ζημιά ίση με το 3% του ΑΕΠ ενώ για τη Γερμανία ο «λογαριασμός» θα ήταν πιο ακριβός ξεπερνώντας τα 76 δισ. ευρώ. «Για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης ο οίκος Fitch υπολογίζει ότι το κόστος θα άγγιζε τα 302 δισ. ευρώ».

Όμως αυτή η αμιγώς λογιστική λογική αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ήταν «καλύτερα να συμβεί σήμερα παρά αύριο» καθώς τα χρέη της Ελλάδας προς τους πιστωτές της αυξάνονται όσο συνεχίζεται το δανειακό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το δεύτερο μνημόνιο στις αρχές του έτους.

«Οσο πιο πολύ καθυστερεί η πτώχευση της Ελλάδας τόσο περισσότερο θα κοστίσει στους εταίρους της» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα καθώς μέχρι το 2014 η χώρα μας αναμένεται να λάβει ακόμα 76 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό EFSF και 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. «Αν τελικά η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα αρχίσει να τα χρέη της μετά το 2020 με περίοδο αποπληρωμής που θα διαρκέσει 20-30 χρόνια» διαπιστώνει η Figaro.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Le Figaro: Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα χάνουμε το 3% του ΑΕΠ μας"

Leave a reply