[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ προκαλεί η επίμονη άρνηση του Βερολίνου στις εκκλήσεις του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και των άλλων ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, να υιοθετήσει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη στάση.

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Η γερμανική Handelsbatt στο πρωτοσέλιδό της λέει τρεις φορές «Όχι, όχι, όχι» σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά-ισπανικά), ενώ η γαλλική Liberation αναρρωτιέται: «Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;». Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες ωστόσο φαίνεται ότι έχουν πολύ πιο σκληρή και… γλαφυρή γνώμη για την «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και το ρόλο της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο κεντρώος Independent δημοσίευσε στις σελίδες του μία εκδοχή του «Κρόνου που τρώει τα παιδιά του», του διάσημου έργου του Γκόγια. Στο ρόλο του αιμοβόρου θεού μία Μέρκελ με μάτια τρελά καταβροχθίζει ένα διαμελισμένο σώμα πάνω από μία ματωμένη ελληνική σημαία.

Ο New Statesman, βρετανικό «αριστερό» περιοδικό, κυκλοφόρησε πρόσφατα με την Μέρκελ στο εξώφυλλό του να έχει μεταλλαχθεί σε… Terminator, δηλαδή στο ρομπότ-εκτελεστή που ενσάρκωσε κινηματογραφικά ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Ο παραλληλισμός ολοκληρώνεται από τον κεντρικό τίτλο:

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

«Η πλέον επικίνδυνη ηγέτης της Ευρώπης». «Θα αλλάξει θέση η γερμανίδα καγκελάριος πριν εξοντώσει την ανάπτυξη και μας ρίξει σε νέα ύφεση;», αναρωτιέται το περιοδικό.

Ο συντάκτης του άρθρου δεν μασάει τα λόγια του, καθώς λέει ότι η «μανία της για λιτότητα» καταστρέφει την Ευρώπη και η ίδια είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ευημερία, από ότι ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ή ο Κιμ Γιονγκ-ουν της Βόρειας Κορέας. «Είναι η πιο επικίνδυνη ηγέτης της Γερμανίας μετά το Χίτλερ», όπως λέει, καθώς υπό την ηγεσία της η χώρα απομονώθηκε, έγινε απεχθής και ταυτόχρονα προκαλεί φόβο.

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Στην Ισπανία το κλίμα δεν είναι πολύ διαφορετικό, παρά το ότι η κυβέρνηση Ραχόι πήρε πρόσφατα τα εύσημα από το Βερολίνο και πολλά δισ. ευρώ για το προβληματικό τραπεζικό της σύστημα. Το χιουμοριστικό περιοδικό El Jueves (που σημαίνει Πέμπτη), μετά την έγκριση των κονδυλίων εξέδωσε το τεύχος του ως… γερμανικό, με όνομα Die Jueven.

Στο σκίτσο του εξώφυλλου, η Μέρκελ χρησιμοποιεί σαν χαλάκι εισόδου τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, για να σκουπίσει τα πόδια της, μονολογώντας «ωραίο χαλάκι». Το… χαλάκι, δηλαδή ο Ραχόι, κουνάει γερμανικά σημαιάκια. Στις μέσα σελίδες, αλλά και πάνω δεξιά στο εξώφυλλο, η Μέρκελ απεικονίζεται σαν μοντέλο περιοδικού, μετά την στέψη της ως Μις Ισπανία 2012, με μπλε τακούνια και μαγιώ...

Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;

Η πίεση την επηρεάζει, αλλά «είναι σκληρόπετση»
Οι πιο παλιοί ρεπόρτερ που την ακολουθούν στα ταξίδια της, παραδέχονται ότι όλη αυτή η πίεση την έχει επηρεάσει και είναι πλέον αρκετά εχθρική με τα ΜΜΕ. Στην πρόσφατη Σύνοδο του G20 δεν έδωσε εκτενή συνέντευξη Τύπου, κάτι ασυνήθιστο, ενώ όταν ο Ομπάμα την ρώτησε φιλικά τι κάνει, στο περιθώριο των επαφών, απλώς κούνησε τους ώμους της.

Δεν ανησυχούν όλοι ωστόσο: «Εχει γερά νεύρα και είναι σκληρόπετση», υποστηρίζει στο Reuters ο βιογράφος της Gerd Langguth. «Μπορεί να δείχνει κάπως κουρασμένη αλλά δεν πτοείται από την θύελλα γύρω της, έχει εξαιρετικό αυτοέλεγχο και δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική λόγω τέτοιων δημοσιευμάτων», προσθέτει και παραδέχεται το προφανές: «Το σημαντικότερο για την Μέρκελ είναι η επανεκλογή της, αυτός είναι προφανώς ο κύριος στόχος της».

Σπάνια στιγμή όπου η Μέρκελ εμφανίστηκε χαρούμενη ήταν… εναντίον της Ελλάδας! Συγκεκριμένα, στα τέσσερα τέρματα που πέτυχε η εθνική ποδοσφαίρου στο μεταξύ μας παιχνίδι για τα προημιτελικά του EURO2012, όπως λέει το Reuters. Αλλά και εκεί, τα χειρότερα έρχονται.

Όπως γράφει η Corriere della Sera για τον ημιτελικό Γερμανίας – Ιταλίας: «Τώρα είναι η σειρά της Μέρκελ. Η Ιταλία κατεβαίνει καλά οπλισμένη στη μάχη για την Ευρώπη».


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πυρ ομαδόν κατά Μέρκελ: Θα αλλάξει γνώμη πριν εξοντώσει την Ευρώπη;"

Leave a reply