[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μείωση ΦΠΑ, έξτρα αφορολόγητο 1.000 ευρώ και πληρωμή φόρων σε 6 δόσεις
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

«Πατάνε γκάζι» στο υπουργείο Οικονομικών -ενόψει επαναδιαπραγμάτευσης με τη Τρόικα- και στο τραπέζι μπαίνουν νέες εισηγήσεις για σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου για όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τμηματική εξόφληση του τριπλού χαρατσιού που πληρώνουν ήδη από φέτος οι πολίτες, σε 6 διμηνιαίες δόσεις.

Πρώτη προτεραιότητα όμως δίνουν στην άμεση μείωση «εδώ και τώρα» του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, κάτι που ενδεχομένως να ισχύσει και για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο που απειλείται φέτος με καθίζηση. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να γίνει άμεσα και με απλή υπουργική απόφαση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει και η Τρόικα, ενώ ίσως επικυρωθεί εκ των υστέρων και με νόμο όταν ανοίξει η Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν επίσης πρόταση προς την Τρόικα για να αυξάνεται στο εξής σταθερά, κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, το «πετσοκομμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυσε από εφέτος, καθώς πλήττει και άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που ανέρχεται με τα σημερινά δεδομένα στα 7.120 ευρώ το χρόνο. Αυτό θα σημαίνει πως το 2013 φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν εισόδημα από 6.000 ευρώ και άνω, ενώ το 2014 και 2015 όσοι θα δηλώνουν από 7.000 ή 8.000 ευρώ και άνω αντίστοιχα. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται απώλειες εσόδων 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, που φτάνουν στα 1,8 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας και θα πρέπει να αντικατασταθούν με έσοδα από άλλες πηγές.

Ειδικά για εφέτος, όπου το χαμηλό αφορολόγητο επιβαρύνεται και με την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος, στην Καραγιώργη Σερβίας θέλουν να ζητήσουν στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, η πληρωμή του φόρου να μη γίνει σε τρεις αλλά σε έξι διμηνιαίες δόσεις -δεν αποκλείεται να είναι και περισσότερες μάλιστα- ώστε οι πολίτες να πληρώνουν το μισό ποσό σε κάθε δόση.

Είναι ένα ακόμα μέτρο στη λογική του «πληρώστε ό,τι μπορείτε», όπως εκείνο της ρύθμιση μαμούθ των 60 δόσεων για όλους όσους χρωστούν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα την εφορία




STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μείωση ΦΠΑ, έξτρα αφορολόγητο 1.000 ευρώ και πληρωμή φόρων σε 6 δόσεις"

Leave a reply