[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μνημονιακός εφιάλτης για την Ισπανία
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Και μετά την Ελλάδα η Ισπανία; Το ερώτημα απασχολεί τους αρθρογράφους του γερμανικού Τύπου, οι οποίοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών.

Εσφαλμένη υπερηφάνεια

«Οι Ισπανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αποκτήσουν τη φήμη της χρεοκοπημένης χώρας όπως οι Έλληνες» σημειώνει ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Όμως έτσι θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ. Διότι εν μέσω κρίσης μεγαλώνει η δυσπιστία των αγορών, των μικρών και των μεγάλων δανειστών παγκοσμίως. Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξάνεται.

Όσο πιο γρήγορα διαμορφωθεί σαφές σκηνικό για την Ισπανία, τόσο το καλύτερο. Οι φόβοι της χώρας ότι αν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης και συνεπώς θα απωλέσει την κυριαρχία τους είναι υπερβολικοί. Βέβαια, το κοινό νόμισμα προϋποθέτει και όρους, αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά αυτοί οι όροι θα τεθούν στους συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς. Στην Ελλάδα επεκτείνεται σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, στην Ισπανία κυρίως στις τράπεζες, που χρειάζονται βοήθεια και μάλιστα γρήγορα» καταλήγει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι οι μηχανισμοί στήριξης είναι ακριβώς για να ενισχύουν χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Όμως η Μαδρίτη δεν θέλει να πέσει στο επίπεδο άλλων χωρών που προσέτρεξαν σε αυτό. Αυτός ο εγωισμός δεν βοηθάει. Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Με ευρωπαϊκή στήριξη η χώρα της Ιβηρικής θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Εναλλακτική λύση ειδικά για τη Μαδρίτη δεν υπάρχει. Λανθασμένη υπερηφάνεια δεν είναι καλός σύμβουλος», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Δραχμή; Κανένα πρόβλημα»

«Τα θα γίνει μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», αναρωτιέται ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η μακροημέρευση της ευρωζώνης εξαρτάται από την έκβαση των εκλογών, ότι στην περίπτωση που ριζοσπαστικές δυνάμεις έρθουν στην εξουσία, θα ενταθεί το κλίμα ανασφάλειας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, για άμεση βοήθεια και για μακροπρόθεσμη εξυγίανση».

Ο γερμανός σχολιαστής επιχειρεί αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων για τη δημιουργία περισσότερης Ευρώπης για να καταλήξει πως καμιά χώρα δεν πρέπει να συσσωρεύει χρέη με την ελπίδα ότι κάποτε θα τα ξεφορτωθεί πετώντας τα στους εταίρους.

«Δραχμή; Κανένα πρόβλημα» είναι ο τίτλος άρθρου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει αναφερόμενος σε δηλώσεις εκπροσώπων της εποπτικής αρχής γερμανικών τραπεζών Bafin ότι θα αντέξουν τα τραπεζικά ιδρύματα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, ακόμη κι αν παραμένει προσδεδεμένο στις εξελίξεις των χρηματαγορών» υποστηρίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Ελέγχου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Ένα άλλο στέλεχός του υπογραμμίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα «πονούσε» ορισμένες τράπεζες αλλά δεν θα απειλούσε την ύπαρξή τους.STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μνημονιακός εφιάλτης για την Ισπανία"

Leave a reply