[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αλ. Τσίπρας: «Πρώτα καθαρίζουμε τις βρωμιές, μετά στρώνουμε τραπέζι»
Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ζίζεκ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για την Ευρώπη»«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα» συμφώνησαν οι καθηγητές φιλοσοφίας του Δικαίου, Κώστας Δουζίνας και Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας, Σλαβόι Ζίζεκ, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της ΕΕ, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Ο κ. Δουζίνας είπε ότι το σάπιο πολιτικό σύστημα που σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού θέλει ένα μικρό σπρώξιμο για να πέσει, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός που μπορεί να το κάνει.

Εξαίροντας το ρόλο και τη συνεισφορά του κ. Τσίπρα, ο κ .Δουζίνας απέκρουσε επικρίσεις που διατυπώνονται κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν σεμνό πολιτικό, εναρμονισμένο πλήρως με την κουλτούρα της Αριστεράς.

Ο καθηγητής είπε ότι η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη βιώνουν μια μετα-δημοκρατική κατάσταση, όπου οι κάθε λογής τεχνοκράτες και τραπεζίτες έχουν αντικαταστήσει την πολιτική και δημοκρατική λειτουργία των κρατών και θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων. Αυτή την κατάσταση, σημείωσε, θέλει να ανατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαικούς λαούς μίλησαν και ο κ. Ζίζεκ και ο κ. Τσίπρας. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Αντίθετα, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο.

Ο πραγματικός στόχος των επιθέσεων, είπε ο κ. Ζίζεκ, είναι να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει τη λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.

«Είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο» είπε χαρακτηριστικά και επαίνεσε την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι οι Ελληνες, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος.

Αναλύοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις.

Παίρνοντας το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την δυνατότητα του λαού για μια αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα.

Το κρίσιμο στοιχείο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Είναι μιά μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι αντίπαλοι όλης της Ευρώπης είναι οι αγορές και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών.

Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από τη χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο.

Ωστόσο, σημείωσε, στον πανικό τους κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου. Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε θα κάνει ό,τι γίνεται σε κάθε σπίτι, όταν ετοιμάζεται το τραπέζι.

Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρωμιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι, βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αλ. Τσίπρας: «Πρώτα καθαρίζουμε τις βρωμιές, μετά στρώνουμε τραπέζι»"

Leave a reply