[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Κόσοβο: Συμπλοκές μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών του ΝΑΤΟ
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η ειρηνευτική δύναμη KFOR επιχείρησε απομάκρυνση οδοφράγματοςΤρεις Σέρβοι και ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν στην περιοχή Ρουντάρε στο βόρειο Κόσοβο, όπου το πρωί της Παρασκευής προκλήθηκε ένταση, όταν η ειρηνευτική δύναμη KFOR άρχισε επιχείρηση απομάκρυνσης οδοφράγματος, με στόχο την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Κάτοικοι του βορείου Κοσόβου συγκεντρώθηκαν στην περιοχή και σε συμπλοκή με στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν τρεις Σέρβοι και ένας στρατιώτης.

Ο διευθυντής του κέντρου υγείας στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Μίλαν Γιακόβλιεβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι ένας από τους τραυματίες υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και ότι οι άλλοι δύο φέρουν ελαφρότερα τραύματα. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει από τι προκλήθηκαν οι τραυματισμοί.

Ολοι οι οδικοί άξονες που οδηγούν από το Ζβέτσαν στο χωριό Ρουντάρε και στο οδόφραγμα από μπετόν που έχουν στήσει οι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου, στο σημείο Ντούντιν Κρς είναι αποκλεισμένοι.

Μέλη της KFOR δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων ούτε πεζών. Στο Ζβέτσαν και στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ήχησαν σειρήνες και μεγάλος αριθμός κατοίκων άρχισε να κατευθύνεται προς το χωριό Ρουντάρε.

Τα μέλη της KFOR απέκλεισαν και τη γέφυρα στον ποταμό Ιμπαρ που οδηγεί προς το χωριό Ρουντάρε και έριξαν δακρυγόνα σε κατοίκους που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το οδόφραγμα.

Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ μετέφεραν στους πολίτες προειδοποίηση του αντισυνταγματάρχη της KFOR Τζόζεφ Λιντς ότι οι στρατιώτες του θα ανοίξουν πυρ προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές αν πετάξουν πέτρες.

Ελικόπτερα της KFOR πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου της Σερβίας για το Κόσοβο, Ολιβερ Ιβάνοβιτς εκτίμησε ότι η επιχείρηση της KFOR είναι πολύ ριψοκίνδυνη και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί τι ώθησε την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Ο Ολ. Ιβάνοβιτς υποστήριξε ότι η Πρίστινα και η KFOR εκμεταλλεύονται το θεσμικό κενό στη Σερβία για επιφέρουν αλλαγές στην περιοχή του βορείου Κοσόβου.

«Είναι αδικαιολόγητο τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να βρούμε λύση για όλα τα προβλήματα, η KFOR να προχωρά σε μονομερή κίνηση για να ενισχύσει τη θέση της Πρίστινας. Δεν μπορώ να δω άλλο κίνητρο, εκτός από την επιθυμία να ενισχυθεί η θέση της Πρίστινας ενόψει των διαπραγματεύσεων» είπε ο Ολ. Ιβάνοβιτς.

Πριν από τρεις ημέρες η KFOR είχε προτείνει την απομάκρυνση του οδοφράγματος στο σημείο Ντούντιν Κρς και την ανάληψη του ελέγχου της κυκλοφορίας από κοινή ομάδα Σέρβων κατοίκων και των στρατιωτών της KFOR.

Στο βόρειο Κόσοβο οι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα από το περασμένο καλοκαίρι και το συγκεκριμένο στο Ντούντιν Κρς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Κόσοβο: Συμπλοκές μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών του ΝΑΤΟ"

Leave a reply