[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα αυτοκίνητα θα «μιλούν» μεταξύ τους
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η τεχνολογία V2V αναπτύσσεται για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων
Τα αυτοκίνητα θα «μιλούν» μεταξύ τους
H τεχνολογία V2V επιτρέπει την επικοινωνία των αυτοκινήτων ώστε να αποφεύγονται τροχαία ατυχήματα


Σε συνέδριο οδικής ασφάλειας που έγινε στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε μια νέα τεχνολογία η οποία έρχεται να βάλει «φρένο» στα τροχαία ατυχήματα. Η τεχνολογία V2V επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους και ειδοποιεί τους οδηγούς τους σχετικά με το αν βρίσκονται σε πιθανή πορεία σύγκρουσης.

Η τεχνολογία

Η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» (vehicle to vehicle communication ή V2V), όπως ονομάζεται η τεχνολογία, επιτρέπει τη σύνδεση και επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους μέσω ασύρματων δικτύων. Τα οχήματα ανταλλάσσουν συνεχώς μια σειρά από πληροφορίες όπως η θέση στην οποία βρίσκονται, η κατεύθυνση που έχουν καθώς και η ταχύτητα τους.

Ενα όχημα που φέρει την τεχνολογία ανταλλάσσει δεδομένα 10 φορές κάθε δευτερόλεπτο με τα οχήματα που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτό. Ενας υπολογιστής επεξεργάζεται συνεχώς τα δεδομένα και σε περίπτωση που διαπιστώσει πιθανό κίνδυνο ειδοποιεί τον οδηγό προβάλλοντας σχετικά σήματα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Η εφαρμογή

Σε σχετική παρουσίαση ο οδηγός ενός Ford Taurus ετοιμαζόταν να περάσει μπροστά από μια μεγάλη νταλίκα που ήταν παρκαρισμένη σε δρόμο κάθετο σε αυτόν που εκείνος κινούνταν. Πίσω από τη νταλίκα ένα άλλο αυτοκίνητο πέρασε με ταχύτητα τον ερυθρό σηματοδότη και με δεδομένο ότι ο οδηγός του Ford δεν είχε ορατότητα του κάθετου δρόμου εξαιτίας της νταλίκας τα δύο οχήματα πιθανότατα θα συγκρούονταν. Το σύστημα ειδοποίησε τον οδηγό του Ford που πρόλαβε να φρενάρει έγκαιρα και έτσι αποφεύχθηκε το ατύχημα.

«To σύστημα V2V είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προλάβουμε ένα τροχαίο ατύχημα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Στρίκλαντ, στέλεχος της Διοίκησης Οδικής Ασφάλειας Εθνικών Οδών των ΗΠΑ.

Εκτός από το να ειδοποιεί τον οδηγό αν ένα αυτοκίνητο που δεν είναι ορατό σε αυτόν παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη ή μια ταμπέλα «stop», το σύστημα τον ενημερώνει επίσης για το αν υπάρχουν οχήματα πίσω από «τυφλές» στροφές στις οποίες ετοιμάζεται να εισέλθει ή αν μπορεί με ασφάλεια να κάνει μια προσπέραση.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα αυτοκίνητα θα «μιλούν» μεταξύ τους"

Leave a reply