[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βρείτε λύση εδώ και τώρα για την κρίση!
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τελεσιγραφικό χαρακτήρα είχε η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να ληφθούν αμέσως δραστικά μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει καταστεί απειλητική για τις ΗΠΑ και την Ασία. Ζήτησε να κλείσει η υπόθεση μέχρι τη Σύνοδο του G20.

Ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε την Α. Μέρκελ να σταματήσει να κάνει βήματα πίσω και να κάνει ένα βήμα μπροστά
Ο Μπ. Ομπάμα κάλεσε την Α. Μέρκελ να σταματήσει να κάνει βήματα πίσω και να κάνει ένα βήμα μπροστά


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βασικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου συμπυκνώνεται στη λέξη «τελειώνετε».

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να λήξει η κρίση με τρόπο που θα πειστούν οι αγορές μέχρι τη 19η Ιουνίου, ημέρα λήξης της συνόδου του G20 στο Μεξικό.

Η σύνοδος, που θα πραγματοποιηθεί την επομένη των ελληνικών εκλογών, θα κυριαρχηθεί από την ευρωπαϊκή κρίση και ο Λευκός Οίκος ζητά να υπάρχει η δυνατότητα ανακοίνωσης δραστικών μέτρων για να σταματήσει η οικονομική λαίλαπα που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία ανάληψης μέτρων, που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Επίσης συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή».

Οι συνεργάτες του φέρουν τον Αμερικανό ηγέτη να ανησυχεί βαθύτατα για την αρνητική επιρροή που έχει στην αμερικανική οικονομία η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και για πρώτη φορά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας από αυτούς «να δράσουν άμεσα».

Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή της υφυπουργού Οικονομικών Λαέλ Μπρέιναρντ , πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή της ίδιας, του προέδρου Ομπάμα, του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και του προεδρικού συμβούλου Διεθνών Οικονομικών Μάικ Φρόμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπρέιναρντ, που επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Βερολίνο, μετέφερε δυσάρεστα νέα, αφού διέγνωσε «αδυναμία συμφωνίας των χωρών της Ευρωζώνης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης».

Η απόφαση
Στη συνάντηση του Λευκού Οίκου αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Αμερικής, τη Βρετανία, και στο πλαίσιο αυτό έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του κ. Κάμερον, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διασφάλιση ενός ισχυρού κοινού νομίσματος».

Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι η κ. Μέρκελ προκαλεί καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση. Γι' αυτό, είπαν οι πηγές, ζήτησαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο «να σταματήσει να κάνει βήματα πίσω και να κάνει ένα βήμα μπροστά».

ΣΤΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
«Πυρετός» συναντήσεων

Πλέον, με την κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ισπανίας και να απειλεί να τη... ρίξει, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι οφείλουν (όπως φρόντισε να τους υπενθυμίσει χθες μεταξύ αλλων και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα) να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες και δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης έως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου. Αλλωστε, νωρίτερα, θα έχουν προηγηθεί κι άλλα πολλά ραντεβού κορυφής για το ίδιο θέμα: η συνάντηση Μόντι - Ολάντ στη Ρώμη στις 14, η σύνοδος του G20 στις 18-19 και η μίνι σύνοδος (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας) στις 22.

Νέα παρέμβαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σημειώθηκε χθες το βράδυ, 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός ηγέτης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, κατά την οποία συμφωνήθηκε σχέδιο άμεσης δράσης για τερματισμό της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροπλάνο και στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βρείτε λύση εδώ και τώρα για την κρίση!"

Leave a reply