[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Άρχισε η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ευρώπη
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Ο γαλλο-γερμανικός άξονας που αποτελούσε την ατμομηχανή της Ευρώπης έχει πλέον αντικατασταθεί από μια βαθιά ρωγμή που χωρίζει τον ευρωπαϊκό Βορρά από τον Νότο. Μια νέα συμμαχία «Νοτίων» βρίσκεται στα σκαριά, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ. Ποιός θα κερδίσει, ποιός θα χάσει; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε αλλά δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στο βασικό μενού.

Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ «ορκίστηκαν» χθες, μπροστά στις κάμερες, ότι θα εργαστούν για περισσότερη Ευρώπη, ωστόσο το χάσμα που χωρίζει τις δυο χώρες είναι βαθύ: Η Γαλλία προσέρχεται στη Σύνοδο με απαιτήσεις, ζητάει άμεσα μέτρα για Ανάπτυξη, τραπεζική ενοποίηση και αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανία, που φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει για όλες τις απαιτήσεις των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, επιμένει στην τήρηση δημοσιονομικού συμφώνου με αυστηρές ποινές για τα απείθαρχα κράτη που παρουσιάζουν υψηλό χρέος και ελλείμματα. Παράλληλα, αρνείται το ευρωομόλογο «τουλάχιστον για όσο ζω», όπως δήλωσε η κυρία Μέρκελ προχθές.

Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που ο πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε χθες να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών: «Νομίζω ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα γίνει μια Σύνοδος και οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιτείνοντας την αγωνία και τη σύγχιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι που προσγείωσε τους αισιόδοξους: «Είναι λάθος να φορτώνουμε κάθε Σύνοδο με ιστορικές προσδοκίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα λύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η κρίση χρέους που απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία παίρνει δραματικές διαστάσεις. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επείγεται να δημουργηθεί μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ομπρέλα που θα προστατεύσει και τις ισπανικές καταθέσεις. Κυρίως επείγεται για άμεσα μέτρα που θα επιτρέπουν στην Ισπανία να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο: «Δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε επί μακρόν με αυτά τα επιτόκια. Υπάρχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Συμβαίνει στη χώρα, συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλα κράτη» δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Μάριο Μόντι βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρακώνεται και την αντιπολίτευση να ζητάει πρόωρες εκλογές και φοβάται για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας. «Είμαι διατεθειμένος να μείνω στις Βρυξέλλες ως το βράδυ της Κυριακής ώστε τη Δευτέρα να υπάρχουν μέτρα που θα καλμάρουν τις αγορές» δήλωσε, φανερά απογοητευμένος.

Tι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά, με τον Κάρολο Παπούλια επικεφαλής, θα επιχειρήσει να συνταχθεί με τον άξονα των Νοτίων που ζητούν περισσότερα μέτρα ανάπτυξης από την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της απουσίας Σαμαρά. Η σειρά της χώρας μας θα έρθει μετά την έκθεση της Τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα για τον κυρίως έλεγχο στις 9 Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 16.25 (ώρα Ελλάδος), ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ενώ στη συνέχεια θα δει τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Άρχισε η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ευρώπη"

Leave a reply