[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η σημασία της Δημοκρατίας και η Ελλάδα
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Θέματα Δημοκρατίας (ή πως μας βλέπουν οι Πρώσοι!)ΑΘΗΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Οι κυβερνώντες της Γερμανίας καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα λιτότητας που θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα και που σπρώχνουν την Ελλάδα σε εξαθλίωση, προκαλούν αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση που δεν μπορεί πλέον να κατασταλεί με δημοκρατικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν διάφορα σενάρια που αφορούν την χρήση βίας ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προτεκτοράτου ή την ανάπτυξη “δυνάμεων προστασίας“. Το Βερολίνο απέτυχε να περάσει στην Αθήνα το δίλλημα Ευρώ ή Mνημόνιο. Το Βερολίνο αρνείται την αντικατάσταση του μοντέλου λιτότητας με ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ακόμη και αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ και το νόμισμα κατρακυλήσει σε μια άβυσσο.


Μια τελευταία ευκαιρία


Μετά τις εκλογές στις 6 Μάη οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση από τα τρία κόμματα (εννοεί ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΔΗΜΑΡ;) που προτίθενται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα λιτότητας, απέτυχε. Επίσης οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ήττα των κομμάτων αυτών στις επόμενες εκλογές. Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ως μια τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει η κοινή γνώμη, βλέπουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ. Έτσι επιστρατεύτηκαν μeταξύ των άλλων οι Βόλφκανγκ Σόιμπλε, Karel De Gucht και Jean-Claude Juncker να απειλήσουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει την αποχώρηση της Ελλάδας. Επίσης ανακοινώνουν σε όλους τους τόνους ότι “Οι νέες εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία” για την Ελλάδα.


Χωρίς το δικαίωμα σεβασμού


Επιπλέον, το Βερολίνο έχει πιέσει την Αθήνα για να συνδυάσει τις εκλογές με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη. Αυτή η τακτική έχει ως στόχο την αποδυνάμωση των αντιπάλων κομμάτων της λιτότητας (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε έκανε την πρόταση αυτή ήδη την περασμένη Δευτέρα στον Έλληνα ομόλογό του κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η πρόταση αυτή προφανώς υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτική ομάδα του CDU / CSU στην Ομοσπονδιακή Βουλή, Volker Kauder. Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την περασμένη Παρασκευή για την εφαρμογή του γερμανικού σχεδίου για το ελληνική δημοψήφισμα, ενώ το Νοέμβριο του 2011 το Βερολίνο απέρριψε κοφτά στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτή η ανοικτή παρέμβαση του Βερολίνου δημιούργησε οργή στην Αθήνα. Οι Έλληνες έχουν “δικαίωμα στο σεβασμό” είπε ο πρόεδρος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται σαν να ήταν η Ελλάδα ένα προτεκτοράτο.


Η δύση του Ευρώ


Το Βερολίνο αρνείται έντονα κάθε απόκλιση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, που καταστρέφει την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτό θα επιταχύνει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης. Πριν από λίγες ημέρες, για μια ακόμη φορά, ο οικονομολόγος και νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Κρούγκμαν σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Αμέσως μετά, μια μαζική φυγή κεφαλαίων θα παρατηρηθεί προς τη Γερμανία -τουλάχιστον από την Ιταλία και την Ισπανία- από το φόβο της οικονομικής κατάρρευσης των δύο χωρών. Αυτό θα απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων : Περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων, νέα μέτρα στήριξης για τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ενδεχομένως και τα δύο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, πάντως, υποστηρίζει ότι για την ισπανική οικονομία δεν μπορεί να αποφευχθούν τα προγράμματα τόνωσης. Αυτό θα σήμαινε για το Βερολίνο μια αλλαγή στρατηγικής για την καταπολέμηση της κρίσης πράγμα που από την αρχή προσπαθεί να αποφύγει με κάθε κόστος. Η Γερμανία έχει την επιλογή, εξηγεί ο Κρούγκμαν, να αποδεχθεί την αλλαγή πορείας αλλιώς το τέλος του Ευρώ είναι επικείμενο. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα για τη «δύση του Ευρώ», λέει ο Κρούγκμαν, «είναι μήνες, όχι χρόνια».


Προτεκτοράτο


Σήμερα στη Γερμανία αυτοί που αρνούνται να εφαρμόσουν αυτή την αλλαγή πορείας που προτείνει ο Krugman (και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες εκτός Γερμανίας), συζητάνε δημόσια για σενάρια που εμπεριέχουν και τη χρήση βίας. Σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου, Tomas Straubhaar, κάλεσε για τη δημιουργία ενός προτεκτοράτου στην Ελλάδα:
“Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η χώρα είναι ένα αποτυχημένο κράτος, που δεν θα είναι σε θέση να κάνει μια νέα αρχή με τις δικές της δυνάμεις και χρειάζεται βοήθεια για να δημιουργήσει βιώσιμες δομές κράτους. Έτσι, ως εκ τούτου, πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Η ΕΕ πρέπει να το κάνει. Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα με το διοικητικό προσωπικό, με τους φορολογικούς εμπειρογνώμονες, τους επιθεωρητές φόρων. Ωστόσο, η επανίδρυση της Ελλάδας χρειάζεται διαίσθηση για να ξεπεραστεί η εθνική υπερηφάνεια, η αλαζονεία, και η αντίσταση των συμφερόντων των ομάδων.“
Αυτά λέγονται για μια κυρίαρχη δημοκρατία, μια σύμμαχο της Γερμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Πραξικόπημα


Εν τω μεταξύ, υπάρχει ακόμη και συζήτηση για ένα πραξικόπημα στην Αθήνα. Η Ελλάδα απειλεί να βυθιστεί σε πλήρες χάος, προειδοποίησε ο Daniel Cohn-Bendit. Ο Cohn-Bendit, εξήγησε ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η εκτεταμένη εξωτερική παρέμβαση. ”Αν αφήσετε τους Έλληνες μόνου, διακινδυνεύεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα». Γερμανοί σχολιαστές σύγκριναν την Ελλάδα με την κατάσταση στα τελικά στάδια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. “Στην ελληνική περίπτωση, η χειρότερη περίπτωση θα ήταν μια επιστροφή σε μια δικτατορία“, προειδοποίησε ένας σχολιαστής. ”Αυτό το σενάριο γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο η αστάθεια μεγαλώνει“. Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ μιας πιθανής δικτατορίας και της λιτότητας που υπαγορεύει το Βερολίνο, ο σχολιαστής γράφει, «ήδη σήμερα, φαίνεται σαν πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Μέρκελ. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να επιβληθεί στους δρόμους της Αθήνας με τη δύναμη των όπλων».


Δυνάμεις “Προστασίας”


Την περασμένη εβδομάδα, μια κορυφαία γερμανική εφημερίδα συζήτησε το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και δεν θα μπορεί να καλύψει τα σύνορά της από τους μετανάστες, γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μόλις πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να παρατείνει την αποστολή των στρατευμάτων της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν η Αθήνα δεν θα να είναι σε θέση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, ή μπορεί να πληρώσει μόνο σε δραχμές η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει χαοτική. Επίσης η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να συνταράσσεται από εξεγέρσεις. Η βοήθεια στην Ελλάδα τότε θα μετατραπεί σε ένα είδος ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, προφήτεψε το περιοδικό σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του. ”Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί μια διεθνής δύναμη προστασίας, σαν αυτές που σταθμεύουν στις χώρες βορειότερα“.Το άρθρο αυτό προέρχεται από την ιστοσελίδα German Foreign Policy που 
είναι μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα η οποία με την συνεργασία Γερμανών προοδευτικών δημοσιογράφων και Ακαδημαϊκών αποτελεί, ένα ¨Παρατηρητήριο – Συστηματικής Παρακολούθησης των διαχρονικών αποικιοκρατικών – ιμπεριαλιστικών στόχων της Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας από το 1870 ( 2ο Ράιχ ) μέχρι σήμερα. Κανάλι

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η σημασία της Δημοκρατίας και η Ελλάδα"

Leave a reply