[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Eπίθεση Κλίντον σε Ρωσία για τη Συρία
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε τη στάση της Ρωσίας, που αρνείται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ρώσοι «μου λένε ότι δεν θέλουν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Όμως τους επισημαίνω ότι η πολιτική τους συμβάλλει σε έναν εμφύλιο», σημείωσε η Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.

Η αμερικανίδα υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν τερματιστεί, η βία στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και να μετατραπεί σε ένα πόλεμο με εξωτερική επέμβαση εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Κλίντον επισήμανε ότι συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, ο οποίος επιθυμεί να παρατείνει τη θητεία του ώστε να μπορέσει να συνδιαλαγεί πιο αποτελεσματικά με το καθεστώς Άσαντ.«Πρέπει να πάρουμε τους Ρώσους με το μέρος μας γιατί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι φοβεροί», υπογράμμισε η Κλίντον.

Η έλλειψη υποστήριξης στον ΟΗΕ της δράσης για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας, «κάνει πιο δύσκολη» την εξεύρεση λύσης, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Λιβύης, πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός.

«Η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων από στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται άλλες από την κυβέρνηση και άλλες, όλο και περισσότερο, από την αντιπολίτευση (…) μπορεί να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο σε μια χώρα που θα διασπαστεί από τις δογματικές διαφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε έναν πόλεμο με τη συμμετοχή τρίτων από την περιοχή», κατέληξε η Κλίντον.

«Να θυμάστε ότι το Ιράν έχει βαθιές ρίζες στη Συρία, οι στρατιωτικοί τους εκπαιδεύουν τον συριακό στρατό», προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός.

Στο μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί «με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της κρίσης της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θέλω να επισημάνω ότι η Ρωσία έχει συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο» για την επίλυση της συριακής κρίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επεσήμανε η Μέρκελ μία ημέρα πριν συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχουν πάντα στιγμές που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, όμως πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός κοινών σημείων γιατί πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.

«Φυσικά και θα μιλήσω για τη Συρία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. (…) Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια καταστροφή και θα κάνουμε τα πάντα για να απαλύνουμε τα βάσανα των ανθρώπων», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι στο Βερολίνο με τον Πούτιν, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την επιστροφή του στη θέση του προέδρου της Ρωσίας. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Eπίθεση Κλίντον σε Ρωσία για τη Συρία"

Leave a reply