[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η "Νεκρή Ευρώπη" στο 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κιν/φου
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Με την ταινία "Νεκρή Ευρώπη", που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του Ελληνοαυστραλού Χρήστου Τσιόλκα, θα κλείσει το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στη Μελβούρνη, από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο Σίδνεϊ και από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου στην Αδελαΐδα και το Μπρίσμπαν.

Συνολικά θα προβληθούν πάνω από 30 ελληνικές ταινίες, ενώ θα υπάρχει και αφιέρωμα στην Άννα Καναβά, σκηνοθέτη και ηθοποιό που έφυγε πρόωρα από τη ζωή έχοντας σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες.

Φέτος η έμφαση θα δοθεί σε πρωτοποριακές ταινίες όπως οι "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ θα προβληθούν και ταινίες μικρού μήκους από ομογενείς σκηνοθέτες της Αυστραλίας (Βασίλης Μουσουλής) και του Καναδά (Τονι Ασημακόπουλος). Η πρεμιέρα θα γίνει με την κωμωδία "Νήσος 2".

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει το φιλμ "Νεκρή Ευρώπη" με θέμα της τον Ισαάκ, ένα ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που φτάνει στις αρχές του 2000 στην προολυμπιακή Αθήνα και στη συνέχεια αλωνίζει τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, τσεκάροντας το νέο τους πρόσωπο, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Νεκρή Ευρώπη", Ewen Leslie, στην πρώτη στάση του ταξιδιού του στην Αθήνα, έρχεται σε επαφή με το πληθωρικό περιθώριο της πρωτεύουσας, κυκλοφορεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές με τους μουσουλμάνους μετανάστες και μένει άναυδος από τη νεόπλουτη και αυτιστική ελληνική ιντελιγκέντσια.

Παραγωγός της ταινίας είναι και ο Iain Canning, που μεταξύ άλλων έχει βάλει την υπογραφή του σε δημοφιλή έργα όπως τα "Control", "The king's speech" (Ο λόγος του βασιλιά), "Shame" κ.ά. Η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη έγινε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Tony Krawitz.
Ο Χρήστος Τσιόλκας γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965. Παιδί Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης, έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας».

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από την εφημερίδα The Age για το "Νεκρή Ευρώπη".

Το φθινόπωρο του 2009, με το τελευταίο του βιβλίο, "Το χαστούκι" (The Slap), κέρδισε το βραβείο του καλύτερου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η "Νεκρή Ευρώπη" στο 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κιν/φου"

Leave a reply