[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Προς διάσπαση η ΔΗΜΑΡ
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν αριστερή τάση εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζουν σε συνομιλητές τους τρεις βουλευτές του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο μέτρων. Οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν τα νέα μέτρα και ταυτόχρονα δηλώνουν πως θα δημιουργήσουν δική τους πολιτική τάση εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μιλώντας στο Θέμα, ο κ. Μιχελογιαννάκης ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τα μέτρα «μαζικής καταστροφής», ότι δεν έχουν να κάνουν με την προγραμματική συμφωνία και χαρακτηρίζει ως «πραξικοπηματική ενέργεια» την κατάθεση του νομοσχεδίου σε ένα άρθρο. Μετά τη «σκληρή» φρασεολογία που χρησιμοποιεί καταλήγει πως «αν τα μέτρα είναι αυτά που ακούγονται και με τον τρόπο που ακούγονται ότι θα ψηφιστούν, θα τα καταψηφίσω».

Η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ενημερωθεί για την στάση που σκέφτονται να κρατήσουν οι κκ Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης και Μουτσινάς, τόσο για την ημέρα της ψήφισής του πακέτου των μέτρων, όσο και για μετέπειτα. Έτσι ο υπεύθυνος για την διεύρυνση του κόμματος κ. Νίκος Μπίστης, μία ημέρα μετά τον ορισμό του σε αυτή τη θέση, σε συνέντευξή του ζήτησε… συρίκνωση του κόμματος, δηλαδή διαγραφές. Ωστόσο το αίτημά του δεν φαίνεται να εισακούστηκε από την ηγεσία, αφού οι στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη επιμένουν πως «δεν υπάρχει θέμα διαγραφών». Έτσι θα επικεντρωθούν στην διαχείριση του «ρεύματος» των πασοκογενών, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνύπαρξη με την τάση των διαφωνούντων θα είναι δύσκολη, αφού όσοι θα τη δημιουργήσουν δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών. Έτσι φαίνεται να δημιουργείται ένα βαθύ ρήγμα στην Δημοκρατικής Αριστερά, όπου τη μία πλευρά εκφράζει ο κ. Νίκος Μπίστης με την προσπάθεια διεύρυνσης προς το ΠΑΣΟΚ και την άλλη οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν και θα επιδιώξουν να συγκρατήσουν τις αριστερές δυνάμεις ούτως ώστε να μην κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταία δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν οικιοθελώς από το κόμμα, ούτε θα σταματήσουν να καταγγέλλουν το μνημόνιο δημόσια, ακόμα και αν διακυβεύουν την παραμονή τους στη Δημοκρατική Αριστερά…

Επίσης, αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων διατηρούν οι κ.κ. Πανούσης και Αναγνωστάκης, όπως και οι κυρίες Μάρκου, Ξυροτήρη και Ρεπούση, με την τελευταία να είναι η λιγότερη ακίνδυνη. Αναφανδόν υπέρ της ψήφισης των μέτρων είναι οι κ.κ. Ψαριανός, Λυκούδης και Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, προσπάθειες προσέγγισης με άλλους πολιτικούς χώρους ανέλαβε ο συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, κ. Νίκος Μπίστης. Οι προσπάθειες θα έχουν στόχο την αρχή ενός διαλόγου κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που καλωσορίζει η πλευρά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν έχει όμως ξεκαθαρίσει εντελώς ποιος θα είναι ο απώτερος στόχος αυτού το διαλόγου. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας, όμως, αντίθετα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου καιρό τώρα προωθούν το σενάριο της συνεργασίας στα πρότυπα της ιταλικής Ελιάς.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο χώρους θα έχει ως αφετηρία την επαύριον της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. Έτσι, πέρα από τη συζήτηση για τα μέτρα, με την ψήφισή τους δημιουργούνται εξελίξεις με προϋποθέσεις να επηρεάσουν το σύνολο της Κεντροαριστεράς.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Προς διάσπαση η ΔΗΜΑΡ"

Leave a reply