[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Για Grexit ετοιμάζονται αμερικανικές εταιρίες
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε σχεδόν πυρετώδεις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου μίας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ ή και για πλήρη διάλυση της ευρωζώνης εμφανίζει να βρίσκονται τις αμερικανικές επιχειρήσεις, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times. Τα μαύρα σενάρια που (κατά το άρθρο) εξετάζουν οι εταιρίες, περιλαμβάνουν ακόμη και μυστικές αποστολές χρημάτων με... φορτηγά στα ελληνικά σύνορα.

Για Grexit ετοιμάζονται αμερικανικές εταιρίες

Το άρθρο αναφέρει τα εξής:

«Παρότι η ελλάδα αγωνίζεται απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αμερικανικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: Η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

H Bank of America Merrill Lynch έχει εξετάσει να γεμίσει φορτηγά με μετρητά, ούτως ώστε να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η ρευστότητα για πελάτες και προμηθευτές στην Ελλάδα στην περίπτωση που το νόμισμα καταστεί μή διαθέσιμο.

Η Ford έχει ρυθμίσει το λογισμικό της σύστημα έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το νέο ελληνικό νόμισμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα του σοκ σε άλλες χώρες από μία ελληνική έξοδο, αλλά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει ζωηρές ενημερώσεις τους πελάτες τους για το πώς να προετοιμαστούν σε μία διάσπαση της ευρωζώνης.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση στις διαβεβαιώσεις από ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι η νομισματική ένωση θα διατηρηθεί ενιαία.

Παράλληλα, η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς με σκοπό οι αμερικανικοί κολοσσοί να είναι σε θέση να κάνουν χρήση της νέας δραχμής στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε νόμισμα θα μπορούσε να διαδεχθεί το ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (...)

«Μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις προετοιμάζονται», ανέφερε στέλεχος της Corporate Executive Board, ιδιωτικής εταιρίας συμβούλων.

Σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, σε έκθεσή της το καλοκαίρι, η εν λόγω εταιρεία διαπίστωσε ότι το 80% των πελατών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι αναμένουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το ένα πέμπτο αυτών πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Δεκαπέντε μήνες νωρίτερα, όταν αρχίσαμε να εστιάζουμε σε αυτό, λέγαμε ότι ήταν αδιανόητο», ανέφερε ο Χάινερ Λάιστεν, στέλεχος της Boston Consulting Group στην Κολωνία. «Πλέον δεν είναι απίθανο ή αδιανόητο», πρόσθεσε.

Η εταιρεία του Λάιστεν, όπως και η PricewaterhouseCoopers, έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν και το timing μίας ελληνικής αποχώρησης από τιο ευρώ- τα μαντάτα για παράδειγμα θα μπορούσαν να σκάσουν μια Παρασκευή βράδυ, με τις παγκόσμιες αγορές κλειστές.

Επειτα θα μπορούσε οι τράπεζες να μείνουν κλειστές με το χρηματιστήριο και τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επίσης κλειστά, ενώ νέοι έλεγχοι κεφαλαίων θα κάνουν δύσκολη την μετακίνηση χρημάτων εντός και εκτός της χώρας.

«Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες εταιρίες και εργαζόμαστε για κάποιες από αυτές», είπε ο Πίτερ Φρανκ της Pricewaterhouse. «Σχεδόν όλες έχουν γίνει τις τελευταίες 90 ημέρες», συμπλήρωσε.

Και προσθέτει: «Οι εταιρείες μας κάνουν ερωτήσεις όπως "τί κάνουμε, αν ανακοινωθεί μία νύχτα Παρασκευής ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη". Σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες έχουν στην άκρη σχέδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως να υπάρχει κάποιος έτοιμος να μπει σ' ένα τρένο για Αθήνα φορτωμένος 50.000 ευρώ για να πληρώσει τους εργαζομένους», λέει ο Φρανκ.

«Το πρόσφατο κύμα προετοιμασιών από αμερικανικές εταιρείες για ενδεχόμενο Grexit σηματοδοτεί μία πλήρη αλλαγή της στάσης τους σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα η Κάρολ Μπερντ, επικεφαλής των υπηρεσιών παγκόσμιων συναλλαγών στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική της Bank of America Merrill Lynch.

«Οταν αρχίσαμε να δίνουμε συμβουλές, τις δίναμε δωρεάν σαν σάντουιτς ή μπισκότα», λέει χαριτολογώντας. «Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Τα σχέδιά μας εστιάζονται σε τρία σενάρια: Μεμονωμένη έξοδος χωρας από το ενιαίο νόμισμα, έξοδος περισσοτέρων του ενός κρατών και πλήρης διάλυση της ευρωζώνης»...

Τράπεζες και εταιρίες συμβούλων δεν είναι διατεθειμένες να κατονομάσουν τους πελάτες τους και πολλές μεγάλες εταιρίες επίσης αρνήθηκαν να συζητήσουν τί σχεδιάζουν για να αποτρέψουν πιθανή μετάδοσης της κρίσης, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εξαγριώσουν τους πελάτες τους στην Ευρώπη εάν γινόταν γνωστό ότι μελετούν σενάρια διάλυσης του ευρώ.

Παρά την επιφυλακτικότητα που τηρούν οι κεντρικές Τράπεζες σημειώνει το δημοσίευμα, υπάρχουν «εταιρίες που αρχίζουν να παραδέχονται ότι είναι έτοιμες εάν η Ελλάδα ή και άλλες χώρες φύγουν από την ευρωζώνη, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματά τοτυς μπορούν να διαχειριστούν μία γρήγορη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα.

Στην Ευρώπη η «μητρική» εταιρία των Iberia Airlines και British Airways παραδέχονται ότι προετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ.

«Εχουν με εξετάσει πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που ένα ή περισσότερα κράτη θα χρειαστούν να αλλάξουν νόμισμα, δηλώνει ο Roger Griffith, υπεύθυνος εκτιμητής κινδύνων της MasterCard. «Εχουμε προσδιορίσει τις λειτουργίες αλλά και τα επικονωνιακά μέτρα που θα λάβουμε». Προσθέτει δε τα εξής: «Πρακτικά, μπορούμε να κάνουμε αλλαγή μέσα σε μία μέρα ή δύο και να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας».

Η Visa επίσης έχει δηλώσει ότι θα είναι ικανή να περάσει στην μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα «με τις μικρότερες δυνατές επιπλοκές για πελάτες και εμπόρους».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις προετοιμασίες της Juniper Networks, μιας εταιρίας τεχνολογίας δικτύου με έδρα την Καλιφόρνια αλλά και σε αυτές της FMC, ενεργειακού κολλοσσού με έδρα την Φιλαδέλφεια, η οποία ζητά από μερικούς Ελληνες πελάτες να προπληρώνουν τις παραγγελίες τους και δνε ρισκάρει να πουλήσει τώρα με τον κίνδτυνο να μην πληρωθεί αργότερα.

Η ίδια εταιρία έχει αρχίσει να αποφεύγει να κρατά πλεονάζοντα κεφάλαια σε λογαριασμούς ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών τραπεζών αλλά και να ελέγχει προσεκτικά την πιστοληπτική αξιοπιστία των πελατών της σε αυτές τις χώρες.

Οι αμερικανικές εταιρίες, είναι πολύ πιο επιθετικές στην αναζήτηση πληροφοριών, λέει ο John Gibbons, της JPMorgan Chase: «Προετοιμαζόμαστε έναντι του ακραίου», λέει, «δεν χάνεις τίποτα με αυτό».



Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Για Grexit ετοιμάζονται αμερικανικές εταιρίες "

Leave a reply