[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των δαπανών στην Υγεία, φορολόγηση των ακινήτων της Καθολικής Εκκλησίας είναι ανάμεσα στα μέτρα. Αντίβαρο για μισθωτούς - συνταξιούχους η μείωση του φόρου εισοδήματος

Ο Μ. Μόντι γνωρίζει ότι μπορεί να κληθεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τις εκλογές, την ερχόμενη άνοιξη, και επιχειρεί να συνδυάσει λιτότητα και πτυχές κοινωνικής πολιτικής

Ο Μ. Μόντι γνωρίζει ότι μπορεί να κληθεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τις εκλογές, την ερχόμενη άνοιξη, και επιχειρεί να συνδυάσει λιτότητα και πτυχές κοινωνικής πολιτικής
Νέα δέσμη μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των δαπανών στην Υγεία και φορολόγηση ακινήτων της Καθολικής Εκκλησίας, ενέκρινε χθες η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα έκανε... δώρο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τη μείωση του φόρου εισοδήματος.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός ανακοίνωσε τελικά ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα ανέβει τον ερχόμενο Ιούλιο από το 21% στο 22%.

Μέτρο με το οποίο επιδιώκεται να εξισορροπηθεί η αναπάντεχη μείωση του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, οι φορολογικοί συντελεστές «ψαλιδίστηκαν» από το 23% στο 22% για εισοδήματα μικρότερα των 15.000 ευρώ και από το 27% στο 26% για μισθούς μεταξύ 15.000 και 28.000 ευρώ. Οι συντελεστές στις τρεις μεγαλύτερες κλίμακες παρέμειναν αμετάβλητοι, ενώ το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 7.500 ευρώ.

Στο νέο πακέτο λιτότητας προβλέπονται, παράλληλα, περικοπές στη δημόσια υγεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ επιβεβαιώνεται και η φορολόγηση των ακινήτων που η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε νέα αγορά ακινήτων και Ι.Χ. αυτοκινήτων από μέρους της δημόσιας διοίκησης. Μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα σπατάλης και υπεξαίρεσης σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ οι περικοπές των κονδυλίων του Δημοσίου προς στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, τέλος, επιβεβαίωσε και επίσημα ότι πρόκειται να υιοθετήσει τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ ενέκρινε και τον διορισμό ειδικού «επιτρόπου κατά της διαφθοράς».

Οι σχολιαστές δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι στα μέτρα αυτά δεν περιέχονται οι «σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Μάριο Μόντι ξέρει καλά ότι μπορεί να κληθεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης και προσπαθεί να συνδυάσει λιτότητα και πτυχές κοινωνικής πολιτικής. Οι προβλέψεις όμως για το 2013 μιλούν για αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,7%


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι"

Leave a reply