[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κυβέρνηση πήρε μόνο 19 εκ. ευρώ από τα 19 δισ. ευρώ από τους 1500 φοροφυγάδες με λογαριασμό στην Ελβετία!
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Προκλητικό! Μόλις 19 εκατομμύρια σε σύνολο 13 δισεκατομμυρίων έχει καταφέρει να εισπράξει σε 10 μήνες το υπουργείο Οικονομικών από 1.500 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, ο φορο-ελεγκτικός και εισπρατικός μηχανισμός είναι στα όρια της διάλυσης καθώς ούτε τον απαραίτητο αριθμό στελεχών διαθέτει ούτε την υλικοτεχνική υποδομή. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με τις 184 off shore στο Κρανίδι όπου ενώ υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής δεν έχει ελεγχθεί καμία και κινδυνεύουν με παραγραφή οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η αρμόδια εφορία Ναυπλίου δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό ελεγκτών για να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο και τις απαιτήσεις μίας τέτοιας διεξοδικής διαδικασίας ελέγχου. Το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές σχεδιάζει να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.

Όσον αφορά στους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ο καθένας από τους 1.500 χρωστά στο κράτος πάνω από 5 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί μέχρι στιγμή να εισπράξουν το οφειλόμενα. Την εικόνα που επικρατεί στις εφορίες και τις δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν ο βουλευτής της ΝΔΓιάννης Μιχελάκης και ο βουλευτής ΠαΣοΚ Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυραγάνης, ο φάκελος με τους μεγαλοοφειλέτες ανατέθηκε σε 21 ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Μαϊου έως τις 31 Αυγούστου 2012, οι 21 ελεγκτές κατάφεραν να συντάξουν 459 φακέλους με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19,062 εκατ. ευρώ. Για αυτές τις υποθέσεις μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση. Στο ίδιο διάστημα από τα 13 δισ. ευρώ συνολικών χρεών, εισπράχθηκαν μόλις 19.062.985,11 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η αντίληψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι πως η λίστα με τους συνολικά 1.740 μεγαλοοφειλέτες, που κατατέθηκε στη Βουλή έναν χρόνο νωρίτερα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, δόθηκε στη δημοσιότητα για επικοινωνιακούς λόγους και στην πραγματικότητα δεν κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών που οφείλουν στο δημόσιο ποσά σε δυσθεώρητα ύψη.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τρέχουν» διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της οικογενείας τους (σύζυγοι και συγγενείς Α΄ βαθμού) που περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα του ελέγχου των off shore, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης  υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κυβέρνηση πήρε μόνο 19 εκ. ευρώ από τα 19 δισ. ευρώ από τους 1500 φοροφυγάδες με λογαριασμό στην Ελβετία!"

Leave a reply