[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Μέρκελ στην Αθήνα «κλειδώνει» τη συμφωνία για τα 31,5 δισ.
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Την πολιτική λύση που θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα της Ελλάδας αναζητά ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατάφερε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφτεί την Αθήνα, για πρώτη φορά από την εκλογή της στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε σήμερα την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα: «Είναι θετική εξέλιξη ότι η γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε την πρόσκλησή μου. Θα την υποδεχθούμε όπως αρμόζει στον ηγέτη μιας μεγάλης χώρας, όπως αρμόζει στον ηγέτη μιας φίλης χώρας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας το οποίο θα κρίνει την τύχη του πακέτου μέτρων 14,5 δισ. ευρώ, η κυρία Μέρκελ θα επισκεφτεί τη χώρα μας, για πρώτη φορά, την Τρίτη όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον εκπρόσωπό της Stephen Zaibert και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος κεδίκογλου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.
Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο Zaibert..

Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη. Αυτό το κάνουμε» συνέχισε «και μέσα από τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται στη χώρα. Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στη μεταρρυθμιστική θέληση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά».

Η κυρία Μέρκελ θα συνοδεύεται από τον εντεταλμένο της για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης υφυπουργό Εργασίας Γιόακιμ Φούχτελ.

Στήριξη στον Σαμαρά

Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα αποτελεί κορυφαία πράξη στήριξης στον πρωθυπουργό. Η κυρία Μέρκελ με την άφιξή της στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις διαρροές που έγιναν στον γερμανικό Τύπο ότι μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, τον περασμένο μήνα, άλλαξε γνώμη για την θέληση του Αντώνη Σαμαρά να υλοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να υιοθετήσει όλα τα μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προετοίμασε το θετικό κλίμα για τη χώρα μας με σημερινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην οποία δραματοποίησε την κατάσταση της χώρας και έβγαλε κραυγή αγωνίας για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει πέραν του Νοεμβρίου στην περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση. Μάλιστα ο κ.Σαμαράς απηύθυνε έκκληση για σταθερότητα της δημοκρατίας, αφού όπως ανέφερε αν «η κυβέρνηση καταρρεύσει μας περιμένει το χάος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ότι η ελληνική δημοκρατία αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκλησή της, ενώ δεν διστάζει να παρομοιάσει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας με την «ανάπηρη» Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία, πλέκοντας το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ για τη φράση που είχε πει δημοσίως «Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες». Βέβαια δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του απέναντι στον Φίλιπ Ρέσλερ, λέγοντας πως «δεν είναι προφανώς και o καλύτερος σύμμαχός μας».

Αντιρρήσεις Σόιμπλε και Ντράγκι

Από την επίσκεψη Μέρκελ η ελληνική πλευρά δεν περιμένει θαύματα. Κι αυτό γιατί τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Μάριο Ντράγκι έδειξαν τα δόντια τους με χθεσινές δηλώσεις και φάνηκαν αρνητικοί σε κάθε «ανάσα» προς την ελληνική οικονομία.

Την άποψη πως όλες οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε πως η μόνη χώρα που δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις είναι η Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός μεταξύ άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «περισσότερος χρόνος» θα δοθεί μόνο σε όσες χώρες πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις.
«Όλες οι χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ... έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέδριο, όπως αναφέρει το Reuters.

Εξαιρετικά αρνητική ήταν και η στάση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος αρνήθηκε να αναβάλει για μεταγενέστερο χρόνο την εξόφληση ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή αυτό θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση, όπως είπε.
Αρνητικό πρέπει να θεωρηθεί για την Ελλάδα και το κλίμα που διαμορφώνουν πολιτικοί της Γερμανίας. Με επιστολή τους στην Ανγκελα Μέρκελ οι γερμανοί ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού και του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό ζητούν σκληρότερες κυρώσεις για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Μέρκελ στην Αθήνα «κλειδώνει» τη συμφωνία για τα 31,5 δισ. "

Leave a reply