[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Και το ψωμί ψωμάκι
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία ακρίβειας σε τέσσερις βασικούς κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ: είδη διατροφής, οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο και τουρισμό. Σε αυτούς τους κλάδους δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός ώστε οι τιμές να ισορροπήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

 

Επίσης, η χώρα μας κατατάσσεται στις ακριβότερες σε βασικά είδη διατροφής όπως είναι το γάλα και το ψωμί, αλλά και σε είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Εκθεση της Eurostat, την οποία επεξεργάστηκε ειδική ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης, έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα στις τιμές ορισμένων προϊόντων με στοιχεία του 2011:

Στα τρόφιμα η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των «27» της Ε.Ε.

Στο ψωμί-δημητριακά η Ελλάδα κατετάγη στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.

Στα ψάρια είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από το μέσο όρο.

Στο γάλα-τυροκομικά είναι η ακριβότερη χώρα, με 31,5% πάνω από το μέσο όρο στην Ε.Ε. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην Ε.Ε.).

Στα λίπη-έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη χώρα με 15,7% πάνω από το μέσο όρο.

Στα μη αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 10η θέση με απόκλιση 9,4% από την Ε.Ε.
Στα ρούχα η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση και στα παπούτσια στην 9η, με 3% και 8% αντίστοιχα πάνω από την Ε.Ε.

Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κ.λπ., παραμένουμε ακριβότεροι από την Ε.Ε. σε ποσοστά έως 8%, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
Φθηνότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας και στα φρούτα-λαχανικά.    


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Και το ψωμί ψωμάκι"

Leave a reply