[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι Ελληνες των αμερικανικών εκλογών
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΔΡΕΣ ΣΕ ΒΟΥΛΗ-ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Στις 6 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τον όχι μόνο τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και να ανανεώσουν πλήρως την Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας. Ανάμεσα σε αυτούς που διεκδικούν μια έδρα, είναι και ομογενείς.

Η Σέλεϊ Μπέρκλεϊ (φωτογραφία: Voice of America)
Η Σέλεϊ Μπέρκλεϊ (φωτογραφία: Voice of America)

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στρέφεται, φυσικά, στις προεδρικές εκλογές, επισημαίνει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνή της Αμερικής», η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όμως, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, όπου λαμβάνουν μέρος Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι, αλλά και φιλέλληνες υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην Αμερικανική Γερουσία υπηρετεί τώρα μόνο ένας ελληνικής καταγωγής πολιτικός, η Ολυμπία Μπούχλη Σνόου, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Μέιν, η οποία όμως αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά την λήξη της θητείας της τον Ιανουάριο 2012. Τώρα όλες οι ελπίδες της ομογένειας στρέφονται στην Σέλεϊ Μπέρκλεϊ.

Με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, η Σέλεϊ Μπέρκλεϊ ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και εκπροσωπεί τώρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων την Πρώτη Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδα, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας Λας Βέγκας,. Είναι δραστήριο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, αποφάσισε όμως να εγκαταλείψει το αξίωμα αυτό, προκειμένου να μπορέσει να επιδιώξει την ανάδειξή της στην Αμερικανική Γερουσία.

Ο Γιάννης Σαρμπάνης (φωτογραφία: Voice of America)
Ο Γιάννης Σαρμπάνης (φωτογραφία: Voice of America)

Η κυρία Μπέρκλεϊ στηρίζει τις ελπίδες της για εκλογή στα όσα πέτυχε κατά την πολυετή βουλευτική καριέρα της. Ο δρόμος που διάλεξε δεν είναι καθόλου ευκολοδιάβατος, τονίζει η «Φωνή της Αμερικής», γιατί έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό και πολύ δημοφιλή ρεπουμπλικανό αντίπαλο. Αν και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον αντίπαλό της να προηγείται ελαφρά, το προβάδισμά του πέφτει μέσα στο ποσοστό σφάλματος.
H Νίκη Τσόνγκα (φωτογραφία: Voice of America)
H Νίκη Τσόνγκα (φωτογραφία: Voice of America)

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει συσπειρωθεί γύρω της και ελπίζει ότι θα μπορέσει να την βοηθήσει να εξασφαλίσει το αξίωμα που επιδιώκει. Η κυρία Μπέρκλει έχει την υποστήριξη και του άλλου Γερουσιαστή της Νεβάδα, του Χάρι Ρίντ. Η τύχη της, εν μέρει, θα κριθεί και από το κατά πόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα, με το ψηφοδέλτιο του οποίου κατεβαίνει η κυρία Μπέρκλεϊ στις εκλογές, θα κερδίσει την Νεβάδα τον Νοέμβριο.

Στις βουλευτικές εκλογές υπάρχουν τρείς Ελληνοαμερικανοί που επιδιώκουν επανεκλογή και τρείς άλλοι Ελληνοαμερικανοί που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τις εκλογικές τους περιφέρεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ουάσιγκτον.

Οι τρείς εν ενεργεία βουλευτές είναι ο Κώστας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, ο Γιάννης Σαρμπάνης (John Sarbanes), Δημοκρατικός από την Μέρυλαντ και γιός του πρώην Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και η Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas), χήρα του αείμνηστου Γερουσιαστή και προεδρικού υποψήφιου Πωλ Τσόνγα, η οποία αν και δεν κατάγεται η ίδια από την Ελλάδα εν τούτοις, όπως λέει, έγινε ελληνοαμερικανίδα μέσω γάμου. Τόσο ο Γιάννης Σαρμπάνης όσο και η Νίκη Τσόνγκα είναι επίσης δραστήρια μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι Ελληνες των αμερικανικών εκλογών "

Leave a reply