[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πράσινο φως» από την τουρκική βουλή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, έδωσε η βουλή της Τουρκίας, την επομένη του βομβαρδισμού μεθοριακής πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία που κόστισε τη ζωή σε πέντε άμαχους (δυο γυναίκες και τρία παιδιά) και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας η οποία σε αντίποινα έπληξε στόχους εντός της Συρίας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος διαβεβαιώνει πάντως ότι η εν λόγω έγκριση δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και έχει αποτρεπτική ισχύ.

«Πράσινο φως» από την τουρκική βουλή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει, "αν είναι απαραίτητο", επιχειρήσεις εκτός συνόρων και εν προκειμένω στη Συρία.

Το αίτημα που εγκρίθηκε από 320 βουλευτές (129 ψήφισαν κατά) εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για ένα χρόνο να στείλει στρατεύματα στην Συρία ή να συνεχίσει τα χτυπήματα εναντίον συριακών στόχων.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Συρία, ενώ επί του θέματος σχόλια έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι να ενεργήσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς αντιδρώντας στην συριακή επίθεση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση από τη βουλή, ο Αταλάι είπε πως η Άγκυρα ασκεί το δικαίωμά της να προβεί σε αντίποινα και ότι η απόφαση της εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε μια «πρόταση (για την κήρυξη) πολέμου» στη Συρία.

"Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί μια πρόταση για πόλεμο", υπογράμμισε, αλλά όπως υποστήριξε, έχει «αποτρεπτική» ισχύ.
Ο Αταλάι έκανε επίσης γνωστό ότι η Δαμασκός ζήτησε συγγνώμη μέσω του ΟΗΕ για τη ρίψη όλμου στο
τουρκικό έδαφος, και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν.

«Η συριακή πλευρά παραδέχτηκε αυτό που έκανε και ζήτησε συγγνώμη (διαβεβαιώνοντας) ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας", σημείωσε ο Αταλάι.

Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τουρκίας για την ανάληψη της «απαραίτητης δράσης» ώστε να σταματήσει η «επιθετικότητα της Συρίας».
Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι σε ανεπίσημες συνομιλίες οι συριακές αρχές παραδέχθηκαν ότι η εν λόγω επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία, ήταν ένα «τραγικό συμβάν» που δεν θα επαναληφθεί και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και μια επίσημη δήλωση επί του θέματος από την Δαμασκό.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη καταδικάσει τις ενέργειες της Συρίας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας: "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία...Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη...Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία...Βρισκόμαστε σε επαφή σε όλα τα επίπεδα».
Αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και το Ιράν, περιφερειακός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ζητάει από τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ερευνήσουν για το επεισόδιο και να λάβουν υπόψη τους στόχους των εχθρών στην περιοχή», δήλωσε στο Fars ο Χοσεΐν Αμίρ Αντμπολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για αραβικές υποθέσεις.

«Τα δύο μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένοπλους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή (...) Η ασφάλεια της περιοχής βασίζεται στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Συρίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Πράσινο φως» από την τουρκική βουλή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία"

Leave a reply