[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Καθ' οδόν για το άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

 Το αερόστατο που μεταφέρει τον Αυστριακό αλεξιπτωτιστή Φέλιξ Μπομγκάρτνερ σε ύψος 36.567 μέτρων, προκειμένου από εκεί να πηδήξει στο κενό σπάζοντας τέσσερα ρεκόρ Guinness, ξεκίνησε την πτήση του από το Ροζγουελ του Νιου Μέξικο, το πρωί της Κυριακής (λίγο μετά τις 18.30 ώρα Ελλάδας - 09.30 τοπική ώρα).

Καθ' οδόν για το άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα - δείτε το ζωντανά

Κατά την πτώση του, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη σε ύψος και διάρκεια από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, θα σπάσει και το φράγμα του ήχου, κάτι που δεν πέτυχε κανένας άλλος άνθρωπος στο παρελθόν χωρίς μηχανική υποβοήθηση.
Παρακολουθήστε το εγχείρημά του στην σελίδα της RedBullStratos κάνοντας κλικ εδώ.
Οι ειδικοί που σχεδιάζουν την αποστολή αποφάσισαν να ξεκινήσουν να φουσκώνουν το μπαλόνι με ήλιο στις 17.30 περίπου ώρα Ελλάδας, αφού καταγράφηκε μείωση των ανέμων στην περιοχή και κρίθηκε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή.

Καθ' οδόν για το άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα - δείτε το ζωντανά

Το συγκεκριμένο αερόστατο, χωρητικότητας 850.000 κ.μ. αερίου, αποτελείται από υλικό ιδιαίτερα λεπτό, γεγονός που επιβάλλει η απογείωσή του να γίνεται μόνο εφόσον στην περιοχή φυσούν άνεμοι που δεν ξεπερνούν τα 3 χλμ./ώρα, για το κρίσιμο διάστημα των πρώτων 250 μέτρων.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τον Μπομγκάρτνερ

Το ισχυρό ωστικό κύμα που θα προκαλέσει το ίδιο το σώμα του αλεξιπτωτιστή όταν θα σπάσει το φράγμα του ήχου, θα μπορούσε να έχει επάνω του επίδραση αντίστοιχη μίας έκρηξης, αν και κάτι τέτοιο στη στρατόσφαιρα μετριάζεται από την χαμηλή πυκνότητα του αέρα.

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το σώμα του να μπει σε οριζόντια περιδίνιση σε μεγάλο ύψος, όπου η πίεση είναι χαμηλή. Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν η περιστροφή του είναι πολύ γρήγορη, θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του, να τραυματιστεί στα μάτια, στον εγκέφαλο, ακόμη και να υποστεί βλάβη το καρδιαγγειακό του σύστημα.

Μία απώλεια της πίεσης μέσα στη στολή του Μπομγκάρτνερ, ακόμη και για μικρό διάστημα, θα ήταν επίσης πιθανότατα φονική. Η έκθεση στο κενό, ή την εξαιρετικά χαμηλή πίεση, προκαλεί κυριολεκτικά βρασμό στο αίμα και τα σωματικά υγρά, καθώς διάφορα στοιχεία μετατρέπονται σε αέριο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε το θάνατο είτε, σε μικρότερη κλίμακα, «νόσο των δυτών», η οποία παραλύει το σώμα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με είσοδο σε θάλαμο υψηλής πίεσης, τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα.

Η μείωση της πίεσης μπόρεί να κάνει τα αέρια που είναι ήδη μέσα στο σώμα να προκαλέσουν μία σειρά από άλλα προβλήματα: απώλεια ακοής, ναυτία και οξείς πόνους σε δόντια, οστά και στομάχι. Εάν η αποσυμπίεση της στολής είναι απότομη, υπάρχει κίνδυνος ταχείας υπερδιαστολής των πνευμόνων και στη συνέχεια «κατάρρευσής» τους, με αποτέλεσμα την ασφυξία. Μία μεγάλη φυσαλίδα αερίου σε αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή, διακόπτοντας την ροή του αίματος.
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες επίσης είναι σοβαρή απειλή, τόσο για τον ίδιο τον αλεξιπτωτιστή όσο και για τον εξοπλισμό του, ενώ η μεγάλη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία είναι επίσης επικίνδυνη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι 100.000 φορές ισχυρότερη στα όρια της στρατόσφαιρας, ωστόσο ο χρόνος της έκθεσης, όταν ο Μπομγκάρτνερ πηδήξει στο κενό, θα είναι μικρός.
Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι δύο κυριότερες απειλές είναι η απώλεια πίεσης στη στολή του και κάποια δυσλειτουργία στα αλεξίπτωτα.

Ετοιμος ο ριψοκίνδυνος Αυστριακός

Ο 43χρονος- γνωστός για τα άλματα που πραγματοποιεί από ουρανοξύστες- γνωρίζει καλά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Στο εν λόγω ύψος, η ατμοσφαιρική πίεση είναι λιγότερο από 2% της πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας και είναι αδύνατον να αναπνεύσει κανείς χωρίς συσκευή οξυγόνου.
Άλλοι που επιχείρησαν να σπάσουν τα προηγούμενα ρεκόρ για την ψηλότερη, ταχύτερη και μακρύτερη σε διάρκεια ελεύθερη πτώση, έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της προσπάθειας.
«Αν κάτι πάει στραβά, ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο Θεός» λέει ο τολμηρός Μπομγκάρτνερ.

Δίπλα στον 43χρονο, μεταξύ κορυφαίων ειδικών της αεροναυπηγικής, της ιατρικής, της μηχανικής και του αεροδιαστημικού εξοπλισμού, είναι και ο συνταγματάρχης της αεροπορίας των ΗΠΑ Τζόζεφ Κίτιντζερ, κάτοχος του ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από το 1960 και άλλων δύο που επιδιώκει να καταρρίψει ο Μπομγκάρτνερ.

Ο Κίτιντζερ πήδηξε από ένα πρωτόγονο καλάθι αεροστάτου χωρίς ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, από ύψος 102.800 ποδιών ή 31,3 χλμ. περίπου.

Ματαιώθηκε η πρώτη προσπάθεια

Οι ιχυρότατοι άνεμοι έγιναν αιτία να αναβληθεί στις 9 Οκτωβρίου το πρωτόγνωρο εγχείρημα του Μπομγκάρτνερ, να πηδήξει με αλεξίπτωτο από ύψος 36.567 μέτρων.

Το άλμα του 43χρονου με στόχο να καταρρίψει την παγκόσμια επίδοση ελεύθερης πτώσης από τη στρατόσφαιρα, αναβλήθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η οποία το διοργανώνει.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Καθ' οδόν για το άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα"

Leave a reply