[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ψάχνουν «ζεστό χρήμα» – Σε 48 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στην Εφορία
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO«Κωδικός: ρευστότητα», θα μπορούσε να ονομάζεται η επιχείρηση που στήνει το οικονομικό επιτελείο για να αναθερμάνει όχι μόνο την αγορά αλλά και τα ταμεία του Δημοσίου, διαπιστώνοντας ότι η συμφωνία του EUROGROUP μπορεί να βελτιώνει το κλίμα, αλλά δεν προκαλεί το επιθυμητό σοκ ούτε βέβαια θα φέρει εδώ και τώρα «ζεστό» χρήμα ικανό για να αναστρέψει πλήρως την εικόνα στη πραγματική οικονομία.

Από τη μια μεριά, σήμερα κιόλας ο Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει τους κανόνες για τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί «κούρεμα» στις εν λόγω οφειλές, ανάλογο με αυτό που έγινε στους προμηθευτές των νοσοκομείων στη τελευταία ρύθμιση, όπως επίσης στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναμένουν την «ένεση» προς τον ΕΟΠΥΥ για να εξοφληθούν. Σημειώνεται ότι οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 850 εκατ. Ευρώ αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ, την ώρα που στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται ανέλεγκτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα δοθεί στις οφειλές που χρονολογούνται από το 2011.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά «ρευστό» για τα δικά του ταμεία, διαπιστώνοντας ότι η άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, έχουν εκτινάξει στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Μόνο οι φετινές οφειλές φτάνουν στα 11 δισ. ευρώ και συνολικά μιλάμε πλέον για 54 δισ. ευρώ, καθιστώντας μονόδρομο την επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Κι επειδή έχει γίνει προφανές ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών, αδυνατώντας λόγω Μνημονίου να φέρει νέα ρύθμιση ανάλογη των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτίωση θα αφορά στα κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων, τα οποία θα γίνουν πιο ελαστικά και θα οδηγούν πρακτικά σε ρύθμιση έως και σε 36 δόσεις, με τη δόση να πέφτει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ! Στη περίπτωση, δε, που κάποιος αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτή τη ρύθμιση, θα επεκτείνεται ο αριθμός των δόσεων έως τις 48.


Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εμπνευστής του σχεδίου, θεωρεί ότι η νομοθεσία αφήνει περιθώριο μια νέα ρύθμιση χρεών χωρίς ημερομηνία λήξεως, που θα επιτρέπει την πληρωμή σε 3-4 χρόνια και χωρίς τον «βραχνά» της ελάχιστης δόσης που «πετάει εκτός» χιλιάδες ενδιαφερόμενους που θέλουν αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους. Συγκεκριμένα επιδιώκεται:
-          οι μηνιαίες δόσεις να ξεκινούν από 12, 24 ή 36, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει για πρώτη φορά σχετική αίτηση. Ο διευθυντής της εφορίας θα μπορεί να εγκρίνει –με κριτήρια- μέχρι και 48 δόσεις.
-          να μειωθεί η ελάχιστη δόση των 300 ευρώ το μήνα, που περιορίζει δραστικά τον συνολικό αριθμό των δόσεων.

Αν για παράδειγμα  κάποιος πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει εφάπαξ φόρους ύψους πχ 4.500 ευρώ, είναι εξίσου αμφίβολου  ότι στις άκρως αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, θα μπορεί να πληρώνει 300 ευρώ επί 15 συνεχόμενους μήνες για να εξοφλήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελάχιστη δόση δεν καταργείται πλήρως αλλά θα προβλέπεται ένα μίνιμουμ ποσό δόσης, της τάξεως ίσως των 50-100 ευρώ το μήνα.
STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ψάχνουν «ζεστό χρήμα» – Σε 48 δόσεις η ρύθμιση οφειλών στην Εφορία"

Leave a reply