[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Βλέπουν αλλαγή κλίματος, αποκλείουν ανασχηματισμό
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μια ημέρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών για το χρέος και τη δόση, οι κυβερνητικοί εταίροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της χώρας, εκτιμώντας πως μπορεί να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Την επαναγορά των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έθεσε ως προτεραιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη προσήλωσης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αισιόδοξος για την επαναγορά των ομολόγων εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν σύσκεψη το πρωί στου Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την απόφαση του Eurogroup. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η συμφωνία προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

«Η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε ένα νέο πλαίσιο, μία νέα αφετηρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών, γιατί μόνο η ανάσχεση της ύφεσης μπορεί να πείσει τους Έλληνες για την προοπτική εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο. Βενιζέλος. Πλέον, συμπλήρωσε, άμεσες προτεραιότητές μας είναι «να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών».

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.

«Εξαιρετικά θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα πλέον πορεύεται σταθερά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα πρέπει να βρουν τις προεκτάσεις τους.

Όπως ανέφερε, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ανασχηματισμό. «Δεν μας απασχόλησε ούτε κατ' ελάχιστον το θέμα του ανασχηματισμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που τέθηκε επί τάπητος είναι η προώθηση μιας πολιτικής που θα υλοποιήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη στήριξη της κοινωνίας, με δεδομένη - όπως είπε - πλέον την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Νωρίτερα, οι τρεις αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων. «Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε», αρκέστηκε να πει απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ θα βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσκληση για την επαναγορά χρέους αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επαναγορά χρέους να είναι εθελοντική, ενώ η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Όπως επίσης έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προσέλαβε τη Deutsche Bank και την Morgan Stanley ως συμβούλους για την επαναγορά χρέους.

Στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Στουρνάρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Λίγο πριν τις 14:00 ολοκληρώθηκε η διάρκειας περίπου 40 λεπτών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο επίσης τη συμφωνία των Βρυξελλών.


Πηγή: tvxs

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Βλέπουν αλλαγή κλίματος, αποκλείουν ανασχηματισμό"

Leave a reply