[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Προεδρικό σύστημα με πρόεδρο τον ίδιο θέλει ο Ερντογάν
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Το κόμμα του κατέθεσε πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την Τρίτη ένα βήμα προς την επέκταση των εξουσιών του, με την κατάθεση στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα AKP πρότασης για την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική αφότου το κόμμα του ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2002, εκτιμάται ότι έχει στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του με το να γίνει αρχηγός του κράτους στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Βάσει του σημερινού συστήματος, ο πρόεδρος έχει κυρίως τελετουργικά καθήκοντα. Το AKP έχει στόχο να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία στο πλαίσιο ενός νέου Συντάγματος, για το οποίο η κυβέρνηση λέει πως θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Τα σχέδια του Ερντογάν είναι πιθανό να αμφισβητηθούν από άλλα κόμματα, που φοβούνται ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα του δώσει υπερβολική εξουσία. Εντούτοις, το AKP έχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση.

«Καταθέσαμε ένα μέτρο στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου. Μέσα σε αυτό υπάρχει μια πρόταση του AKP για το σχηματισμό ενός προεδρικού συστήματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, κορυφαίος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης.

«Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να κινηθεί η Τουρκία προς ένα προεδρικό σύστημα που μπορεί να εγκαθιδρύσει ισχυρή ηγεσία και να δημιουργήσει σταθερότητα αντί των διενέξεων στα επόμενα χρόνια» δήλωσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συνταγματική πρόταση από 22 άρθρα που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο.


Πηγή: tovima

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Προεδρικό σύστημα με πρόεδρο τον ίδιο θέλει ο Ερντογάν"

Leave a reply