[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Σύγκρουση συγκυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το «κατεπείγον» των μέτρων
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Υψηλοί τόνοι επικρατούν ήδη από σήμερα στη Βουλή ενόψει της ψηφοφορίας για το νέο πακέτο μέτρων. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να τεθεί προς ψηφοφορία μαζί με το μεσοπρόθεσμο το βράδυ της Τετάρτης. Η ένταση ήταν παραπάνω από έκδηλη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην οποία απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης η ένσταση που είχε διατυπώσει η Αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς συζήτηση το τρίτο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Στουρνάρας: Κατεπείγον χαρακτήρας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία. «Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:

«Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «μεγάλο θράσος» και χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».

«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δεν είχαμε χρόνο να το διαβάσουμε
 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. «Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» κατέληξε ο κ. Μαριάς.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
 
Υπεραμύνονται της διαδικασίας του κατεπείγοντος ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα. Όπως τόνισε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, πέραν από τους διαδηλωτές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους υπάρχουν και αυτοί που δυσφημούν και λαϊκίζουν σε βάρος της χώρας.

«Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπέζας, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.

Παρέμβαση Βρούτση με στόχο τη... ΔΗΜΑΡ

Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ για ψήφο «παρών».

«Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά» συνέχισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.

Τέλος, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις.



Πηγή: tvxs

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Σύγκρουση συγκυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το «κατεπείγον» των μέτρων"

Leave a reply