[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Χαράτσι και στα φωτοβολταϊκά
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς - ποιοι εξαιρούνται. Για ρυθμίσεις που καταστρέφουν τις επενδύσεις στον κλάδο κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εταιρειών ΦωτοβολταΪκών

Ούτε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γλυτώνουν από τη λαίλαπα των νέων μέτρων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ήδη ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κάνει λόγο για ισοπεδωτικές και καταστροφικές ρυθμίσεις τόσο για τις υφιστάμενες επενδύσεις όσο και για αυτές που προγραμματίζονται το 2013.

Η παραπάνω εισφορά, από την οποία εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στις στέγες κατοικιών(έως 10 KW), θα έχει ισχύ δύο ετών (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2014), ενώ είναι δυνατόν να επεκταθεί για ακόμη ένα έτος, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Το χαράτσι υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του προ ΦΠΑ τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας,  που εγχέεται από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η συγκεκριμένη εισφορά ανέρχεται:

α)Σε 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως 31.12.2011.

β) Σε 35% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.

γ) Σε 29% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Οι εξαιρέσεις

Όπως ορίζεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, από την επιβολή της έκτακτης ειδικής εισφοράς εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται βάσει των νέων μειωμένων τιμών που θεσπίστηκαν και ισχύουν από τις 10 Αυγούστου 2012, καθώς και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έως 10 kW που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια, λόγω του μικρού μεγέθους τους και του γεγονότος ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε φυσικά πρόσωπα και η εγκατάσταση δεν αντιμετωπίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η παραπάνω επιβάρυνση κρίνεται απαραίτητη, ούτως ώστε να εξισορροπηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός, που διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Το έλλειμμα του συγκεκριμένου λογαριασμού ανέρχεται σε  280 εκατ. ευρώ και διαρκώς αυξάνεται.


Πηγή: voria

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Χαράτσι και στα φωτοβολταϊκά "

Leave a reply