[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το... ηλεκτροσόκ από τις νέες αυξήσεις θα κοστίζει «μόνο» 15 ευρώ επιπλέον το μήνα!
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Ο Αρθούρος Ζερβός από το βήμα της Βουλής



Την αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ο κ. Αρθούρος Ζερβός αναφέροντας ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών χαμηλής τάσης έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

Παρά ταύτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι από 1.1.2013 οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με επιπλέον αυξήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν τοπ 48,7%, επισημαίνοντας όμως ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση αυτή σημαίνει 10 – 15 ευρώ επιβάρυνση τον μήνα».!

Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η ΔΕΗ θα παρουσιάσει αύξηση κόστους σε σχέση με το 2012, κατά 1,3 δις ευρώ αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της «μαύρης τρύπας θα κληθούν να το πληρώσουν οι καταναλωτές. Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1.7.2013 θα πρέπει να είναι κοστοβαρή και πρόσθεσε «Πρέπει να φέρουμε όλα τα τιμολόγια στην ίδια βάση και άρα τα χαμηλά τιμολόγια θα αυξηθούν έως και 48,7%. Πάντως, η μέση αύξηση θα είναι 25% και θα γίνει σε 3 δόσεις (1η Ιανουαρίου, 1η Μαρτίου και 1 Ιουλίου).

Στην πράξη αυτό σημαίνει:

-          Νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση τον μήνα 0 – 400 κιλοβατώρες (κυρίως 2η ή 3 κατοικία εξοχικές κατοικίες, κλειστά σπίτια) αύξηση κατά 48.7% ή 5 ευρώ το μήνα
-          Νοικοκυριά με 400 – 800 κιλοβατώρες κατανάλωση επιβάρυνση κατά 10 ευρώ
-          Από 800 έως 3.000 κιλοβατώρες κατανάλωση (συντριπτική πλειοψηφία των 2,5 εκατομμυρίων καταναλωτών χαμηλής τάσης εμφανίζουν 1.400 – 1.600 κιλοβατώρες κατανάλωση )  η μέση αύξηση θα είναι 24-25% που σημαίνει 15 - 17 ευρώ επιβάρυνση κάθε μήνα.
-          Από 3.000 κιλοβατώρες και πάνω η επιβάρυνση θα ξεκινά απο20 ευρώ

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι οι παραπάνω αυξήσεις αποτελούν πρόταση της εταιρίας προς την κυβέρνηση και ότι «συνήθως η τελική πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει πιο χαμηλές αυξήσεις».

Στα 1,2 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΕΗ

Πέραν αυτών ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι το σύνολο των καταναλωτών οφείλει προς την ΔΕΗ 1,2 δις ευρώ. Από αυτά τα 660 εκατομμύρια προέρχονται από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Εϊναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι « στις αρχές του 2012 υπήρξε μια εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η αύξηση των οφειλών σε σχέση με το 2011 ανέρχεται σε 60%».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του στο «χαράτσι» λέγοντας πως η είσπραξή του «ήταν μια δύσκολη άσκηση για εμάς. Αποδείχθηκε όμως ότι η ΔΕΗ είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός που υπάρχει στην Ελλάδα»

Στην κατηγορία υψηλής τάσης σημείωσε ότι η «μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε από τις εταιρίες  ΛΑΡΚΟ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ενώ πρόσθεσε ότι το Δημόσιο πλήρωσε μετά από 15 χρόνια τους λογαριασμούς των φωτεινών σηματοδοτών με αποτέλεσμα το χρέος από τα 220 εκατομμύρια να πέσει στα 150 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι 2 παράγοντες που θα επηρεάσουν τα τιμολόγια είναι οι δαπάνες για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  που θα ανέλθουν το 2013 σε 280 εκατομμύρια και η υποχρέωση για κοστοβαρή τιμολόγια έως την 1.7.2013. Ο δεύτερος όρος σημαίνει πως «για 60 χρόνια τα εμπορικά τιμολόγια επιδοτούσαν τα οικιακά και αγροτικά. Πλέον οι επιδοτήσεις αυτές απαγορεύονται. Η πρόταση από ΡΑΕ είναι ότι οι κλιμακώσεις στα οικιακά πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει να φέρουμε όλα τα τιμολόγια στην ίδια βάση και άρα τα χαμηλά τιμολόγια θα αυξηθούν.

Η επενδυτική δραστηριότητα της ΔΕΗ

Τέλος ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ την τελευταία τριετία και πως ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα: : Αλιβέρι που θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο, Ιλαρίωνας το πρώτο υδροηλεκτρικό μετα από 15 χρόνια, Μεγαλόπολη 5 που θα μπει σε λειτουργία το  2ο εξάμηνο 2013. Παράλληλα, είπε ότι η εταιρία μείωσε την μισθοδοσία τα τελευταία 3 χρόνια κατά 650 εκατ. ευρώ και το προσωπικό της κατά 2.800 άτομα.


Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το... ηλεκτροσόκ από τις νέες αυξήσεις θα κοστίζει «μόνο» 15 ευρώ επιπλέον το μήνα!"

Leave a reply