[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Υφεση και χρέη απειλούν την οικονομία του πλανήτη
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Τα «τέρατα» της ύφεσης και της συσσώρευσης χρεών θα εξακολουθήσουν να μας κατατρέχουν και το 2013. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Economist στην καθιερωμένη ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις του 2013: «Η Ευρώπη είναι ένα καλό παράδειγμα». Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα «τρέξει» -με ένα μετριοπαθές σενάριο- με μόλις 0,5% το 2013, η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα κάνουν κάποια εντυπωσιακή κίνηση, αφού εκκρεμούν και οι γερμανικές εκλογές, η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, η Ισπανία και η Πορτογαλία για τέταρτη φορά σε πέντε χρόνια.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013



Με αυτούς τους όρους δεν μένουν και πολλές επιλογές στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ή θα κινηθούν προς μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων διακινδυνεύοντας να τη βυθίσουν στην ύφεση, ή θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη ενοποίηση που στην ουσία σημαίνει αμοιβαιοποίηση των χρεών, δηλαδή ανακύκλωση των πλεονασμάτων των χωρών του βορρά και κυρίως της Γερμανίας. Το ευρώ θα παραμείνει «ζωντανό» εκτιμά ο Economist αλλά δεν θα ανακτήσει την ισχύ του.

Η απόφαση της ΕΚΤ να παρεμβαίνει κάθε φορά που κρίνει απαραίτητο στην αγορά ομολόγων εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ευρώ, αλλά καθησυχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες με αποτέλεσμα να μην κινούνται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Η οικονομία τους θα τρέξει το 2013 με ρυθμό κοντά στο 2%, πολύ χαμηλότερα απ’ ότι παλιότερα αλλά πολύ καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη.


Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Υφεση και χρέη απειλούν την οικονομία του πλανήτη"

Leave a reply