[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ρέκβιεμ για ένα δώρο χριστουγέννων
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Μετά από 61 χρόνια, το επίδομα Χριστουγέννων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα περάσει στην ιστορία. Χθες, το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει το τελευταίο δώρο που θα λάβουν οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών καθώς από του χρόνου, δεν θα υπάρχει.

Μερικά ιστορικά στοιχεία


Το «δώρο χριστουγέννων» καθιερώθηκε  με το Α.Ν. 1771/51 στην πολυτάραχη περίοδο μετά τον Εμφύλιο, όταν η Ελλάδα άλλαζε κυβερνήσεις κάθε τρεις-τέσσερις μήνες.

Η χορήγηση του "δώρου" καθιερώθηκε μεν ως τακτική, αλλά δινόταν στους μισθωτούς κατόπιν εκδόσεως εκάστοτε κοινής υπουργικής απόφασης.

Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, με το άρθρο 1 του Ν. 1082/80 το «δώρο» αυτό μετονομάσθηκε σε επίδομα εορτών Χριστουγέννων και καθορίσθηκε πάγιο πλαίσιο χορηγήσεώς τους. Ακολούθησε η υπ’ αριθμόν 19040/81 απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που ρυθμίζει παγίως πλέον όλα τα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και χορηγήσεως των επιδομάτων εορτών κατ' έτος.


Ποιοι το δικαιούνται και τι ισχύει

Δημόσιος Τομέας

Ο ΟΓΑ θα πληρώσει πρώτος-πρώτος τους περίπου 700.000 συνταξιούχους στις 3 Δεκεμβρίου. Σύνταξη και δώρο θα καταβληθούν ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη ημερομηνία με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του δημοσίου και του ΟΑΕΕ, το δώρο θα καταβληθεί πιθανότατα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Το ποσό για τους συνταξιούχους θα ανέλθει στα 400 ευρώ μεικτά.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι επίσης θα εισπράξουν το δώρο στις 14 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα ανέλθει στα 500 ευρώ μεικτά ενώ αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις, θα απομείνουν περίπου 400 ευρώ καθαρά. Το δώρο δεν θα το εισπράξουν όλοι. Όσοι έχουν μισθούς άνω των 3000 ευρώ, έχουν χάσει ολόκληρο το δώρο από πέρυσι.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πρέπει βάσει νόμου να πληρωθούν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου ενώ αν δεν εισπράξουν τα χρήματά τους έως το τέλος του 2012, ο εργοδότης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίωξης για ποινικό αδίκημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εργοδότες μπορεί να έχουν αφήσει τους υπαλλήλους απλήρωτους για μήνες αλλά κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν το δώρο Χριστουγέννων και να αποφύγουν το αυτόφωρο.

Ιδιωτικός τομέας

Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 (ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί) και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου. Δηλαδή:


Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους η σχέση εργασίας με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί προσλήφθηκαν μετά τον Μάιο, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης (δηλαδή ανάλογα με το πόσο διάστημα εργάστηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο). Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ρέκβιεμ για ένα δώρο χριστουγέννων "

Leave a reply