[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
«Πόλεμος» στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας- Εσθονίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO


Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και των άρθρων έγινε το νομοσχέδιο για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας- Εσθονίας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας μέσω ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ωστόσο, οι τόνοι «ανέβηκαν» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφώνησαν έντονα και έκαναν λόγο για ύποπτη συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, τη συμφωνία στήριξαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ την καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε παρών.

«Πρέπει να μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να κάνουμε μόνο κριτική για μια συμφωνία που αφορά απλά τη συνεργασία της χώρας μας με την Εσθονία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνική βοήθεια στην καταπολέμηση της διαφθοράς», αντέτεινε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση.

«Με την κύρωση της συμφωνίας αυτής παραιτούμαστε από την εθνική προσπάθεια να πατάξουμε το φαινόμενο της διαφθοράς με τα εθνικά μας μέσα. Αντίθετα, αναθέτουμε τη λύση του προβλήματος σε μια χώρα της ΕΕ που είναι μία από τις 4 πιο ύποπτες διεθνώς και πιο διεφθαρμένες με 66 στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, το στρατηγικό της σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα γίνει μέσω Εσθονίας, μιας χώρας, όπως ανέφερε, που είναι το κέντρο της CIA στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος και Νώντας Μαριάς, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να καλεί σε βοήθεια για θέματα διαφάνειας, μια χώρα, όπως η Εσθονία, η οποία καταλαμβάνει την 20η θέση στα θέματα της διαφθοράς.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί την ίδια ώρα που ομολογεί ότι το κράτος είναι διεφθαρμένο, προτιμά την Εσθονία, ένα πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, να αναλάβει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

«Το μόνο κοινό σημείο που έχουμε με την Εσθονία είναι το μνημόνιο που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ. Το καταψηφίζουμε γιατί υπάρχει γενικολογία στο άρθρο περί συνεργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Χάσαμε την στρατιωτική μας ανεξαρτησία με τις βάσεις και το ΝΑΤΟ, χάσαμε την οικονομική μας ανεξαρτησία με το ΔΝΤ και χάνουμε και την πολιτική με την κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα έβλεπα την κατάλυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Καλύτερα να με έβρισκε ένα βόλι παρά να έβλεπα αυτή την κατάσταση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Απαντώντας, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος αντέτεινε ότι η Εσθονία είναι η μόνη χώρα που έχει ηλεκτρονική ακαδημία και μπορεί να βοηθήσει στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη η χώρα μας, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα θέματα της διαφάνειας είναι μπροστά μόνο από την Βουλγαρία, να δώσει τα εφόδια για να αντιμετωπιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα η γραφειοκρατία που αγγίζει σε κόστος τα δύο δισ. ευρώ.     


Πηγή

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "«Πόλεμος» στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας- Εσθονίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς "

Leave a reply