[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
θυμήθηκαν απλή αναλογική ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Μετά τη ΔΗΜΑΡ που διά στόματος του προέδρου της Φώτη Κουβέλη, επανέφερε το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής στο δημόσιο διάλογο, έρχεται τώρα και το ΠΑΣΟΚ να δώσει νέα ώθηση στο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι σε ρεπορτάζ του το tvxs.gr είχε σημειώσει την θετική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Τώρα φαίνεται πως η θετική στάση γίνεται απόφαση αφού σύμφωνα με ξεκάθαρη δήλωση του Πάρι Κουκουλόπουλου, στον Αθήνα 9.84, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ την απλή αναλογική.


«Αν αγαπάμε την πατρίδα, οφείλουμε να κατευθυνθούμε σε ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια διλήμματα. Δεν είναι η απάντησή μου αυτή στο ενδεχόμενο της πόλωσης» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Θα σας πω καθαρά. Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών απέδειξε ότι το μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος είναι ένα πρόσκαιρο καταφύγιο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί μέχρις ότου βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρέπει να υπάρξουν πλειοψηφίες στην κοινωνία... Η Ελλάδα, επί μια δεκαετία περίπου, πρέπει να κατανοήσει - και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων – ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα συναινετικά σχήματα» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ θα προτείνει την απλή αναλογική, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ναι. Και πρέπει να δούμε σοβαρά και την ψήφο των μεταναστών και των αποδήμων».

«Ένα όριο πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να αποφευχθεί ο πολυκερματισμός που δεν ευνοεί την υγιή δημοκρατία... Ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο. Υπάρχει και μια εκδοχή για ύπαρξη ενός μικρού μπόνους που θα παίρνει η συνεργασία των κομμάτων η οποία καταλήγει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να πάνε μπροστά. Θέλω να μιλήσω και για μια δεύτερη θεμελιώδη επιλογή ενός νέου εκλογικού νόμου που αφορά στην ψήφο των αποδήμων... Πρέπει να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό για να τον φέρουμε πιο κοντά στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση και στα νέα παιδιά που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη και την Αμερική. Να ψηφίζουν δηλαδή στις πρεσβείες» τόνισε.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο σημείωναν μόλις την περασμένη εβδομάδα στο tvxs.gr ότι η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να ανοίξει τη συζήτηση για την απλή αναλογική είναι «θετική και ενδιαφέρουσα».

«Το θέμα του εκλογικού συστήματος πρέπει να συζητηθεί ούτως ή άλλως. Κάποια στιγμή έπρεπε να ανοίξει και αυτή η συζήτηση. Πέρασαν οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης και η ΔΗΜΑΡ θέτει θέμα εκλογικού νόμου. Αυτό δεν είναι κακό. Από την άλλη πλευρά, έχουμε σήμερα έναν εκλογικό νόμο ο οποίος δεν αντιστοιχεί πλέον στο πολιτικό σύστημα, καθώς τα κόμματα δεν συγκεντρώνουν πια το 40%. Έχει ακυρωθεί στην πράξη η λογική ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν 75-80% και άρα χρειάζεται το μπόνους των 50 εδρών για να κυβερνά το ένα από τα δύο» έλεγαν από την Ιπποκράτους.

«Σήμερα, όλα τα κόμματα συγκεντρώνουν κάτω από 30%, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας. Πρέπει να αποκτήσουμε και την αντίστοιχη κουλτούρα, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Άλλωστε, επί της ουσίας το μπόνους των 50 εδρών θα πρέπει πλέον να μοιράζεται ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας και να αξιοποιεί το μπόνους το κόμμα που έχει λίγο μεγαλύτερη εκλογική δύναμη. Να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα» σημείωναν.

Αν ίσχυε σήμερα ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, αυτός θα ευνοούσε μάλλον το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς θα λειτουργούσε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, θα στερούσε το μπόνους των 50 εδρών από τον πρωτοπόρο στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει πριν τις τελευταίες εκλογές με σχέδιο νόμου την εφαρμογή της απλής αναλογικής κάτι που περιλαμβανόταν πάντα στις βασικές προτάσεις του κόμματος.


tvxs

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "θυμήθηκαν απλή αναλογική ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ "

Leave a reply