[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τα σενάρια για τα τιμολόγια ρεύματος
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το ύψος των αυξήσεων να είναι το ελάχιστο δυνατό, τονίζουν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν περαιτέρω πληροφορίες ή νούμερα.

Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα «εφιαλτικά» σενάρια είχαν διαρρεύσει πριν μερικές εβδομάδες όταν είχε γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις της τάξης του 50% στα τιμολόγια ρεύματος. Το ποσοστό αυτό (50%) έλεγε τη μισή αλήθεια χωρίς ωστόσο ουδείς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ποια είναι η ολοκληρωμένη εικόνα; Ότι η αύξηση που ζήτησε η ΔΕΗ (50%) αφορούσε στο ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές και το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του συνολικού λογαριασμού. Άρα σε ένα λογαριασμό 100 ευρώ η αύξηση που ζητούσε η ΔΕΗ δεν ήταν 45 ευρώ αλλά 22,5 ευρώ.

Ακόμη και με τον πραγματικό υπολογισμό, πάντως, η αύξηση που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι προτάσεις της ΔΕΗ, θα προκαλούσε την εύλογη αντίδραση των δοκιμαζόμενων από την κρίση καταναλωτών.

Κάπως έτσι φτάνουμε στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία πρότεινε αύξηση 13% στο ανώτατο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ (συγκριτικά με την περυσινή της γνωμοδότηση). Ένα ποσοστό που ακούγεται... «ανακουφιστικό» μετά τα υπέρογκα αιτήματα της ΔΕΗ δεν παύει ωστόσο να συνιστά και πάλι σοβαρή αύξηση στο κόστος ρεύματος, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά σήμερα εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ρυθμιστική αρχή εγκρίνει ως μέσο εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, για το έτος 2013, τα 88,91€/MWh έναντι των  78,65 €/MWh, που είχε εισηγηθεί πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει ως ανώτατο έσοδο τα 100,73€/MWh εμφανίζοντας συνολικές δαπάνες στους τομείς παραγωγής και εμπορίας 4,826 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περικόπηκε από τη ΡΑΕ κατά 558 εκατ. ευρώ, στα 4,268 δισ. ευρώ.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τα σενάρια για τα τιμολόγια ρεύματος"

Leave a reply