[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ποδαρικό με μειώσεις μισθών φέρνει το φορολογικό
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 Posted by STEVENIKO

«Φορο-σοκ» σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που προστατεύουν ανήλικα τέκνα φέρνει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Στο κείμενο του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη αργά το βράδυ στη Βουλή περιλαμβάνεται η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με την οποία καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια επιδόματα ως 21.000 ευρώ, η οποία σταδιακά μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 21.000 ευρώ, για να μηδενιστεί η συγκεκριμένη έκπτωση όταν το ετήσιο εισόδημα είναι 42.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος ειδικά για μισθωτούς με 1 παιδί, 2 παιδιά και 3 παιδιά.

Μάλιστα, ακόμη και εκείνοι που δικαιούνται βάσει των νέων αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων να λάβουν επίδομα για 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά κ.ο.κ. θα δουν τον μηνιαίο μισθό τους ή τη σύνταξή τους να μειώνεται από το νέο έτος και θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για να τους δοθεί το οικογενειακό επίδομα που καλύπτει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τις όποιες φορολογικές απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τους έγγαμους με παιδιά όσον αφορά τη μηνιαία παρακράτηση μισθού.

Συγκεκριμένα άγαμος-έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, δηλαδή μηναίο μισθό ως 1.643 ευρώ καθαρά (έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά όχι η παρακράτηση φόρου), θα διαπιστώσει αύξηση στον μισθό του ως και 28 ευρώ αν το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημά του είναι στα επίπεδα των 600-700 ευρώ.

Αν έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ, θα δει μείωση μισθού που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και φθάνει ως τα 160 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ. Η μείωση του μισθού θα οφείλεται στην αυξημένη παρακράτηση.

Αντίθετα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους.

Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με 1 παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 ως 14 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έγγαμοι με 1 παιδί έχουν μηναίο φορολογητέο μισθό από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση του μισθού όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι έγγαμοι με 2 παιδιά δυστυχώς από το νέο έτος θα διαπιστώσουν στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αυξημένη παρακράτηση φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Ωστόσο ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα λάβει τα 2/3 του οικογενειακού επιδόματος των 80 ευρώ τον μήνα. Αυτό όμως θα συμβεί από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Αν το μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 23.000 ευρώ, η μηνιαία παρακράτηση φόρου αυξάνεται δραματικά. Για παράδειγμα, σε μηνιαίο φορολογητέο μισθό 2.000 ευρώ (στο «χέρι» περίπου 1.700 ευρώ μετά και την αφαίρεση της μηνιαίας παρακράτησης) από το 2013 θα προκύψει περαιτέρω μείωση του μισθού κατά 59 ευρώ. Δηλαδή «καθαρά» 1.651 ευρώ.

Πηγή: real

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ποδαρικό με μειώσεις μισθών φέρνει το φορολογικό"

Leave a reply