[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Αλλάζουν όλα για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων
Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο θα βρεθούν μέσα στο επόμενο διάστημα οι δικαιούχοι 4,3 εκατομμυρίων συντάξεων αλλά και οι περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις οι οποίες καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Η πληρωμή των συντάξεων αλλάζει ημερομηνία ενώ όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις μετατρέπονται από τριμηνιαίες σε μηνιαίες. Επίσης, ταυτόχρονα με την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων θα πρέπει στο εξής να γίνεται και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα «μπλοκάρεται» η υποβολή της επόμενης δήλωσης ενώ θα ενεργοποιούνται άμεσα οι διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Αναλυτικότερα:

    1.Όλες οι συντάξεις θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Η αρχή θα γίνει την 31η Ιανουαρίου με την πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου. Από την κοινή ημερομηνία, θα εξαιρεθούν, κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΓΑ αλλά και ΟΑΕΕ. Για το θέμα είναι σε διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εργασίας με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιά. Στόχος της διαφορετικής ημερομηνίας είναι να μην επικρατήσει το αδιαχώρητο στις τράπεζες.

    2.Με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα γίνει και οι μειώσεις που προβλέπει το μνημόνιο ύψους 5-20%. Βέβαια, οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013. Το επιπλέον ποσό θα παρακρατηθεί σε τέσσερις δόσεις δηλαδή μέχρι και τον Μάιο.

    3.Από την 1η Μαρτίου, ξεκινάει η διαδικασία ταυτόχρονης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών με την υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων. Το θέμα θα προκαλέσει τριγμούς στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες καθώς μέσα σε λίγες ημέρες πρακτικά θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών. Εκτός από την ταυτόχρονη πληρωμή με την υποβολήτης δήλωσης, προωθείται και η υποβολή της ΑΠΔ ανά μήνα και όχι ανά τρίμηνο όπως είναι τώρα.

Αυστηρές ποινές θα προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ταμείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, όσοι δεν πληρώνουν ολόκληρο το ποσό των εισφορών ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, είτε θα υπάγονται σε καθεστώς ρύθμισης, είτε θα υφίστανται τις συνέπειες από την ενεργοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει και κατάσχεση χρημάτων εις χείρας τρίτων.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Αλλάζουν όλα για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων "

Leave a reply