[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Άγρια κόντρα στην Βουλή για το «κατεπείγον» νομοσχέδιο
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Άγρια κόντρα μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξελίσσεται στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση κατακεραύνωσε την κυβέρνηση τόσο για τις προωθούμενες διατάξεις όσο και για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία εισάγει το νομοσχέδιο στην Βουλή και αποχώρησε από την συνεδρίαση (εκτός Ανεξάρτητων Ελλήνων).

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για διπροσωπία ενώ χρησιμοποιώντας την επικείμενη συνάντηση των Τσίπρα – Σόιμπλε στη Γερμανία  μιλούν για «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού».

Πιο αναλυτικά, η συνεδρίαση άνοιξε με την διαδικαστική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η κατεπείγουσα διαδικασία καθώς «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρωταρχικές προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσης 31 δις ευρω. Τα 3,1 δις ευρω θα έλθουν την επομένη εβδομάδα».

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Στουρνάρα θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία εκτροπής και αντιδημοκρατικών καταστάσεων και κατάργησης πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει ΠΝΠ με τις οποίες θα καταλύονται δικαιώματα εργαζομένων» πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «Κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μετατροπής της σε κοινοβουλευτική χούντα. Φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και οτι θα ακολουθήσουν και άλλα δεινά πολύ χειρότερα». Εξήγησε πως « Το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει κατεπείγουσες πράξεις που διαλύουν τα δικαιώματα. Καταλύετε κάθε έννοια της κυριαρχίας της χώρας παραδίδετε την εθνική περιουσία. Πρέπει να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και να φέρετε κάθε ΠΝΠ ξεχωριστά να συζητηθεί. Δεν μπορεί να λέτε ότι το γιουρογκρουπ είναι πάνω από την κυβέρνηση, την βουλή και την κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χρησιμοποίησε το τραγούδι “time” των Pink Floyd για να δείξει ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο ενώ ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι «Καταγγέλλουμε την διαδικασία ως πραξικοπηματική . Υπάρχει ολισθηρός δρόμος, διαλύετε την δημοκρατία. Καλούμε τον υπουργό να αποσύρει και να πάμε σε κανονικές διαδικασίες.

Από την ΔΗΜΑΡ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη υπερασπίστηκε την κατεπείγουσα διαδικασία λόγω των διατάξεων που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά ταύτα εξήγησε ότι το κόμμα της υποστηρίζει για τελευταία φορά νομοθετικές διαδικασίες εξπρές. Στα σχόλια μάλιστα από βουλευτές της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Χρειάζονται αυτές οι ρυθμίσεις για να μπορείτε να μιλάτε εσείς. Είναι καλά τα λεφτά που θα πάρουμε. Δεν είναι κουτόφραγκοι να τους χρησιμοποιούμε πότε έτσι και πότε αλλιώς. Δεν θα μπορούσε ο πρόεδρός σας να πάει στη Γερμανία να δει τον Σόιμπλε. Μακάρι η κυβέρνηση να μας έδινε χρόνο να συζητήσουμε… Είναι η τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιά να υπάρξει η κατεπείγουσα διαδικασία αλλά από δω και πέρα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει την δουλειά της και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ανάπτυξης και στήριξης ευπαθών ομάδων».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι «Το παραμύθι της σωτηρίας του λαού πρέπει να τελειώσει. Η κυβέρνηση βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Εμείς καταγγέλλουμε και αποχωρούμε. Δεν θα συμμετάσχουμε ούτε στην επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια».

Να σημειωθεί ότι «πακέτο» των ΠΝΠ που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

1. Την Πράξη... σιδηρόδρομο που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.

2. Την απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ  φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις  από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών,  έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

4. Η Πράξη Νομθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την  αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

5. Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών  δημοσίων υπαλλήλων που  έχουν κάνει παραβάσεις.


Πηγή: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Άγρια κόντρα στην Βουλή για το «κατεπείγον» νομοσχέδιο"

Leave a reply