[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
WSJ: Οι Ελληνες κόβουν δέντρα σε πάρκα και δάση - πνίγηκε το βράδυ η Αθήνα
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Αποψιλώνονται τα περιαστικά δάση στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ η αιθαλομίχλη και οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές απειλούν τον πληθυσμό της Ελλάδας που αγωνίζεται να «βγάλει το Χειμώνα» χωρίς το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα.

WSJ: Οι Ελληνες κόβουν δέντρα σε πάρκα και δάση - πνίγηκε το βράδυ η Αθήνα

Εικόνες μίας πρωτεύουσας σκεπασμένης στην αιθαλομίχλη που προκαλούν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες που καίνε κάθε είδους καύσιμο αντίκρυσαν και πάλι οι Αθηναίοι το βράδυ της Παρασκευής και το θέμα απασχόλησε και πάλι το διεθνή Τύπο.

Η Wall Street Journal σε σχετικό άρθρο παραθέτει τις απόψεις ακτιβιστών που προσπαθούν να προστατέψουν το δασικό πλούτο αλλά και την δημόσια Υγεία από το φαινόμενο. Οπως αναφέρει, ενώ περιπολούσε νύχτα στο όρος Αιγάλεω, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης έπιασε έναν νεαρό να κόβει παράνομα δέντρο σε δημόσια έκταση. Λίγες στιγμές μετά, ο άνδρας ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας ότι είναι άνεργος και χρειάζεται την ξυλεία για να θερμάνει το σπίτι όπου ζει με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ηταν δύσκολη απόφαση, αλλά τον άφησα να φύγει», είπε ο ακτιβιστής, που ηγείται του τοπικά χρηματοδοτούμενου Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας - Πειραιά, ο οποίος στοχεύει στην προστασία τωνν δασών γύρω από το Αιγάλεω.

WSJ: Οι Ελληνες κόβουν δέντρα σε πάρκα και δάση - πνίγηκε το βράδυ η Αθήνα

Ηδη δεκάδες χιλιάδες δέντρα έχουν εξαφανιστεί από πάρκα και δάση αυτό το Χειμώνα σε όλη την Ελλάδα, παραδέχονται οι Αρχές. Με την έλευση του ψύχους, η κλιμάκωση της χρήσης ξύλων για θέρμανση προκάλεσε σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά, με τους πρόποδες των λόφων να αποψιλώνονται και την αιθάλη από τα τζάκια να σκεπάζει την Αθήνα και άλλες πόλεις, απειλώντας τη δημόσια Υγεία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται άλμα των περιπτώσεων παράνομης υλοτόμησης πέρυσι και έχει προχωρήσει σε πάνω από 3.000 αγωγές και κατάσχεση άνω των 13.000 τόνων παράνομα υλοτομημένης ξυλείας.

WSJ: Οι Ελληνες κόβουν δέντρα σε πάρκα και δάση - πνίγηκε το βράδυ η Αθήνα

Η πρακτική αυτή καταγράφηκε για τελευταία φορά στην Ελλάδα κατά την βάρβαρη γερμανική κατοχή τη δεκαετία του '40, γεγονός που αναδεικνύει το πώς πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας έχουν προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην χώρα.

Η αιθαλομίχλη είναι κάποιες ημέρες ορατή με γυμνό μάτι και αντιληπτή με την όσφρηση, καθώς μυρίζει χαρακτηριστικά καμμένο ξύλο. Τα Χριστούγεννα στο Μαρούσι καταγράφηκαν διπλάσια ποσά σωματιδίων σε σχέση με το ανώτερο αποδεκτό όριο στην ΕΕ.

«Ο μέσος Ελληνας θα ρίξει οτιδήποτε εύλεκτο στο τζάκι, από παλιά έπιπλα με βερνίκι, μέχρι παλιά βιβλία με μελάνι, προκειμένου να ζεσταθεί», υπογραμμίζει ο Στέφανος Σαμπατάκης, περιβαλλοντολόγος σε θέματα υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οπως λέει, η αιθαλομίχθη απειλεί ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με άσθμα. Παρομοιάζει μάλιστα την σημερινή Αθήνα με το μεταπολεμικό Λονδίνο, όταν το Δεκέμβριο του 1953 επί πέντε ημέρες «μαύρισε ο ουρανός» από τα τζάκια και τις σόμπες κάρβουνου. Τότε καταγράφηκαν πάνω από 4.000 θάνατοι και οι Αρχές απαγόρευσαν την καύση ξύλων στην πόλη.

Στη Βόρεια Ελλάδα που έχει κλίμα περισσότερο κεντροευρωπαϊκό παρά μεσογειακό, η ανάγκη για θέρμανση οδηγεί σε σκληρές αποφάσεις. Τέλη Δεκεμβρίου μία από τις ενώσεις δασκάλων προειδοποίησε ότι σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας.

Στην Ορεστιάδα, η τοπική ομάδα κολύμβησης περνά κάθε 2-3 ημέρες στην Τουρκία για προπόνηση, καθώς ο Δήμος επέλεξε να θερμάνει τα σχολεία και όχι την πισίνα του κολυμβητηρίου. Το γειτονικό τουρκικό αθλητικό σωματείο προσκάλεσε όλους τους νέους της πόλης να κάνουν το ίδιο χωρίς χρέωση.

Στην πλέον τραγική πλευρά αυτής της κατάστασης, στη Μεσορόπη της Καβάλας χάθηκαν τρία παιδιά 5, 7 και 15 σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι από ξυλόσομπα μέσα στη νύχτα.

Το συμβάν σόκαρε το πανελλήνιο και έγινε «όπλο» στα χέρια της αντιπολίτευσης, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει άλμα του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οπώς είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζουν τους Ελληνες να επιλέξουν αν θα καούν από τις ξυλόσομπες, αν θα καταστρέψουν τα δάση, ή αν θα ζήσουν μέσα στην αιθαλομίχλη».


Πηγή: ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "WSJ: Οι Ελληνες κόβουν δέντρα σε πάρκα και δάση - πνίγηκε το βράδυ η Αθήνα"

Leave a reply