[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παραίτηση Πάπα μετά από 600 χρόνια!
Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ο Πάπας Βενέδικτος εγκαταλείπει τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου


Την απόφαση του να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Την πρόθεση της παραίτησής του διατύπωσε ο ίδιος μιλώντας στα Λατινικά στη διάρκεια του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ραδιοφώνου του Βατικανού, ο Πάπας
αναφέρει ότι οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, και ότι δεν μπορεί πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του στη θέση του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ δηλώνει ότι «έχει πλήρη συνείδηση της βαρύτητας της πράξης του».

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του. Αν και η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (31 Μαρτίου), ήδη το όνομα του Ιταλού Αντζελο Σκόλα, του Καναδού Μάρκ Ουελέτ και του Αργεντινου Λεονάρντο Σάντρι προτείνονται ως τα επικρατέστερα σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο ειδικευμένο σε εκκλησιαστικά θέματα, Τζον Αλε.


Οι αντιδράσεις
Αιφνιδιασμένος από την απόφαση του Πάπα δήλωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού, καθώς, όπως είπε, ούτε τα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος δεν γνώριζαν την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είπε ότι τα νέα τον «ταρακούνησαν».

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφερόμενος στον απερχόμενο πάπα, δήλωσε ότι δούλεψε ακούραστα στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων της Βρετανίας με την Αγία Έδρα, ενώ ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ είπε ότι η καγκελαρία «φέρει τον ύψιστο σεβασμό για τον Άγια Πατέρα, για ό,τι έκανε, για τη συνδρομή του στην Καθολική Εκκλησία».Ο 85χρονος Βενέδικτος ΙΣΤ' (κοσμικό όνομα Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ) είναι ο 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β', ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005, και έγινε μετά τον Αδριανό ΣΤ' ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας έπειτα από 482 χρόνια.

Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας. Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ'.

Σημειώνεται ότι η τελευταία παραίτηση Πάπα έγινε πριν από 600 χρόνια όταν το 1415, ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος είχε αναγκαστεί να παραδώσει την παπική εξουσία σε άλλον πνευματικό ιεράρχη, στην σκιά μιας πολύ έντονης δημόσιας διαμάχης τους, προκειμένου να κρατήσει ενωμένη την Καθολική Εκκλησία.

Πηγη: protothema

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Παραίτηση Πάπα μετά από 600 χρόνια!"

Leave a reply