[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Υπερτράπεζα με τα «κόκκινα» δάνεια 7 τραπεζών
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Ερχεται η «υπερ-bad bank» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών.

Το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%

Το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως έχει γίνει με τις περιπτώσεις της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξυπηρετείται διπλός στόχος:
  • Να «σωθούν» αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη- από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μια δεύτερη ευκαιρία.
  • Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα «βαρίδια» των προβληματικών δανείων.
Την ίδια ώρα, οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε για τις τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο ότι στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες καθώς και τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.

Εκκαθαριστές
Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητά τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους» αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: «Αλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%».

Σημειώνουμε ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους αντί των 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή «έσκασε» το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230 δισ. ευρώ και από αυτά τα 57,5 δισ. ευρώ ήταν στο «κόκκινο».

Ωστόσο, ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι όντως ενήμερα και πόσα όχι.


Πηγή: ethnos

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Υπερτράπεζα με τα «κόκκινα» δάνεια 7 τραπεζών"

Leave a reply