[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ο Ομπάμα στο λεωφορείο της Ρόζα Παρκς
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 Posted by STEVENIKO

Μία "βόλτα" με το λεωφορείο που φιλοξένησε την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης στον διαχωρισμό λευκών - μαύρων στις ΗΠΑ, την άρνηση της Ρόζα Παρκς να σηκωθεί από τη θέση της για να κάτσει ένας λευκός, έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δημοκρατικού Κόμματος ο Ομπάμα, ο οποίος αν ζούσε τη δεκαετία του 60 δεν θα του επιτρεπόταν να κάτσει στις θέσεις των λευκών, ξέκλεψε μία στιγμή για να επισκεφτεί το λεωφορείο που βρίσκεται στο λεωφορείο Χένρι Φορντ στο Ντιτρόιτ.

"Κάθισα εκεί για μία στιγμή και αναλογίστηκα το θάρρος και την αποφασιστικότητα που είναι μέρος της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας αλλά και μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας των ανθρώπων που πολλές φορές είναι 'ανώνυμοι', αρκετές φορές δεν μπήκαν στα βιβλία ιστορίας, αλλά που πάντα υπεράσπιζαν την αξιοπρέπειά τους και το μέρος από το αμερικάνικο όνειρο που τους αναλογούσε" ανέφερε αργότερα μιλώντας στη σύσκεψη δωρητών.

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955 η Ρόζα Παρκς που εργαζόταν ως μοδίστρα αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο "μαύρο" τμήμα του λεωφορείου για να κάτσει ένας λευκός, αφού συμπληρώθηκε το "λευκό" τμήμα του οχήματος.

Η πράξη της έγινε σύμβολο αντίστασης και "σημαία" του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.
 
Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου θα γινόταν 100 χρόνων.




Πηγή: nooz

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ο Ομπάμα στο λεωφορείο της Ρόζα Παρκς"

Leave a reply